“Onaanvaardbaar”, “een antwoord van onze zijde zal niet uitblijven”; aan het woord? Josep Borrell, de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken, naar aanleiding van een tweet van minister van Defensie, Sander Loones (N-VA). Immers, enkele dagen geleden stelde Loones op Twitter, dat “geen enkele democraat” mag zwijgen over lot van de opgepakte Catalaanse leiders. 

De problemen van premier Charles Michel (MR) lijken er niet minder op te worden. Naast de gehele Marrakesh-affaire, dreigt de premier binnenkort een (nieuwe) diplomatieke crisis op zijn bord te krijgen. Steen des aanstoots? Een tweet van Defensieminister Loones over de opgepakte Catalaanse leiders naar aanleiding van hun hongerstaking. “Al meer dan een jaar opgesloten”, stelde de Vlaams-nationalist op de microblogsite. “Zonder veroordeeld te zijn. Spaanse rechter behandelt hun rechtszaak zelfs niet. Om te vermijden dat Hof Rechten van de Mens zich zou kunnen uitspreken. Nu zien ze zich verplicht in hongerstaking te gaan. Geen enkele democraat mag hierover zwijgen”.

Volgens zakenkrant De Tijd bleef de tweet niet onopgemerkt in Spanje. “De Belgische minister heeft uitspraken gedaan die voor ons onaanvaardbaar zijn”, stelde de Spaanse minister van Buitenlandse Zaken tegenover de krant El País. “Een antwoord van onze zijde zal niet uitblijven”. Loones evenwel draagt de Catalaanse onafhankelijkheidsbeweging al lang een warm hart toe. Toen hij minister van Defensie werd, gingen er dan ook alarmbellen bij de Spanjaarden af. Echter, de Spaanse diplomatie oordeelde toen over de eerdere uitspraken van de N-VA’er dat er “een groot verschil [is] of je dergelijke uitspraken doet als Europarlementslid of als lid van de Belgische regering”.

Opnieuw diplomatieke rel?

Diplomatieke relletjes tussen Spanje en België of Vlaanderen vallen sinds het Catalaanse referendum niet meer uitzonderlijk te noemen. Zo verweet vorig jaar Europarlementslid voor de conservatieve PP, Gonzalez Pons, de N-VA een “xenofobe” voorgeschiedenis. Partijvoorzitter Bart De Wever (N-VA) gaf de Spanjaarden toen een koekje van eigen deeg“De periode rond Franco (Francisco Franco was de autoritaire leider van Spanje van 1939 tot 1975, red.) [gaat] naadloos [over] in die partij […]” aldus De Wever over de PP. “Nog heel veel mensen van dat regime zijn nog verantwoordelijk in die partij, die veel lessen van het verleden blijkbaar niet zo goed heeft begrepen: democratische rechten respecteren, geen geweld plegen op burgers, geen politici in de gevangenis gooien”.

Enkele maanden geleden schopte Jan Peumans (N-VA), de voorzitter van het Vlaams Parlement, opnieuw tegen de Spaanse schenen“De centrale overheid in Spanje [is] niet in staat [om] aan de voorwaarden te voldoen om deel uit te maken van een moderne, democratische Europese Unie”, klonk het bij de N-VA’er. Het gevolg? Borrell ontnam de vertegenwoordiger van de Vlaamse regering in Madrid zijn diplomatiek statuut.