De zoon van de beruchte haatimam El Alami Amaouch is gisteren ons land uitgezet. In een filmpje riep hij op om “de hatelijke christenen” uit te roeien. Bovendien zou hij concrete plannen hebben gehad voor een aanslag. Hij werd gearresteerd maar kon niet uitgewezen worden omdat hij nog minderjarig was. 

Haatimam El Alami Amaouch is een bijzonder radicale imam die zijn ultraorthodoxe ideologie ook aan andere moslims probeert mee te geven bij zijn preken. Minstens 2 Syriëstrijders werden opgeleid door Amaouch. Enkele maanden geleden werd hij ons land uitgezet en uitgewezen naar… Nederland. De man heeft immers de Nederlandse nationaliteit.

“Roei de ­hatelijke christenen uit”

Maar ook zijn zoon is behoorlijk extremistisch, zo bleek in 2016. In een filmpje op sociale media riep de toen 16-jarige jongen op om christenen te vermoorden. “Oh Allah, verneder en vernietig de aanbidders van afgoden. Oh Allah, roei de ­hatelijke christenen uit. Dood hen allemaal en laat er geen enkele over”, zo klonk het. Hij werd gearresteerd en in een jeugdgevangenis geplaatst.

Er werd een onderzoek gestart naar de jongeman. Daaruit bleek dat hij contact had met tal van jihadisten in Syrië en concrete plannen had voor een aanslag in ons land. Francken besloot de verblijfsvergunning van de jongen in te trekken, maar hij kon niet effectief uitgezet worden omdat hij minderjarig was. Vandaag is de man meerderjarig, waardoor ook hij uitgewezen kon worden naar – jawel – Nederland.

(Lees verder onder de tweet.)


Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) reageert tevreden. “Goed nieuws vandaag. De zoon vaan de haatimam uit Verviers, El Amaouch, is teruggestuurd naar Nederland. Zijn vader heb ik eerder al teruggestuurd, maar ook de zoon is nu gerepatrieerd. Hij was ook zeer sterk geradicaliseerd dus dat is ook een goede zaak”, aldus Francken op Twitter.

ADVERTENTIE