In Brussel werd maandagavond een ziekenwagen onder vuur genomen toen men onderweg was naar een patiënt. Het personeel klaagt de toenemende criminaliteit en de straffeloosheid aan. “Zo ontstaan er no go-zones”, klinkt het aan De Standaard.

Maandagavond kregen de Brusselse hulpdiensten een noodoproep binnen van een gewonde patiënt. Tijdens hun rit daarnaartoe moesten ze voorbij de beruchte Brusselse Chicagowijk. Plots ontplofte de zijruit van de ziekenwagen, waarschijnlijk door een kogel.

Kogel?

“Iets na negen uur werd de zijruit aan de passagierskant inderdaad verbrijzeld”, aldus Walter Derieuw van de Brusselse brandweer aan De Standaard. Wat die ontploffing veroorzaakte, is niet helemaal duidelijk.

Volgens de mensen van de vakbond is het zeker dat de ziekenwagen beschoten werd met een wapen en de kogel de ontploffing veroorzaakte. “Anders zouden we een projectiel hebben gevonden in de ziekenwagen”, zegt Eric Labourdette van de liberale vakbond.

Oorlogszone

“Dit is een crapuleuze daad”, vervolgt Labourdette. “De wereld wordt echt gek. Zelfs in een oorlogszone is er een verdrag dat hulpdiensten niet beschoten worden. Zo wordt het zeer moeilijk om ons beroep nog degelijk uit te oefenen. Er is een gebrek aan respect ten aanzien van mensen in een uniform en het geweld neemt alleen maar toe.”

Volgens Labourdette dreigen bepaalde Brusselse wijken no-go zones te worden vanwege de straffeloosheid. “Vanuit politieke hoek horen we dat het wordt veroordeeld, maar concrete acties zien we amper”, klinkt het. “Onder het personeel wordt er nu al gezegd dat deze wijk het ‘Chicago’ is geworden van Brussel, maar er zijn nog andere plaatsen in de hoofdstad en andere grootsteden waar zulke jammere incidenten zich voordoen. Zo ontstaan er no go-zones.”