De regering van de Verenigde Staten ging deze zaterdag in een gedeeltelijke shutdown. Dat is het gevolg van de bitse strijd tussen president Donald Trump en het parlement over de muur aan de Mexicaans grens. Het parlement voorzag daarvoor geen budget in de begroting, waarop Trump weigerde te tekenen. Dat meldt het persagentschap Reuters. Het afschermen van de zuidgrens met een fysieke muur was een van de grote verkiezingsbeloftes tijdens Trump presidentscampagne.

De blokkering lijkt compleet in het debacle van de begroting. Democraten en republikeinen hadden een akkoord gesloten over de financiering van overheidsinstellingen om op korte termijn het land draaiende te houden. Maar dat was niet naar de zin van de president. De $5 miljard die Trump vraagt voor zijn “grote mooie muur” zat daar niet in en dus weigerde hij het akkoord te ondertekenen. “Ons geweldig land moet grensbescherming hebben”, zo zei hij in een persconferentie. “We willen niet dat mensen het land binnenkomen die hier niet moeten zijn. We willen dat mensen binnenkomen op een legale manier.”

Shutdown

Het Huis van Afgevaardigden – vergelijkbaar met de Belgische kamer – besloot daarop om de 5$ miljard toch te voorzien, maar dat was buiten de senaat gerekend. Een laatste poging om de boel te redden mislukte en om middernacht gingen een kwart van de overheidsdiensten in shutdown, met inbegrip van Binnenlandse Zaken, Justitie en Landbouw. Politiediensten, grensbewaking en luchthavendiensten blijven wel draaien.

Om uit de impasse te geraken moet er een akkoord door de beide kamers van het Amerikaans Congres geraken, een akkoord tussen Trump, de Republikeinen en de Democraten, iets dat misschien niet eens gebeurt voor de Democraten een meerderheid in het Huis krijgen op 3 januari als gevolg van de ‘midterms’. Of dat een akkoord met de president gemakkelijker maakt, is nog maar de vraag. Er is bij hen veel weerstand tegen Trumps muur.

Ondertussen probeert iedereen de zwarte piet naar elkaar door te schuiven. Op Twitter geeft Trump de schuld aan de Democraten: “We gaan naar een shutdown. Er is niets dat we daaraan kunnen doen want we hebben de stemmen van de Democraten nodig.” Maar zo ziet de fractieleider van de Democraten in de senaat het niet.“President Trump had een driftbui en leidt ons nu naar een ‘Trump shutdown’ over Kerstmis.” Toch is er ook verzoenende taal te horen. Zo roept president Trump op om over de partijgrenzen heen samen te werken aan een oplossing. Deze namiddag komen beide kamers in ieder geval nog eens bijeen om een uitweg te zoeken.

(Lees verder onder de video.)

Inhoud niet beschikbaar.
Accepteer cookies door op Accepteren in de banner te klikken

Trump in moeilijk vaarwater

De problematiek van de shutdown komt op een moment dat de president al in moeilijk vaarwater verkeert. Zijn aankondiging om de weinige troepen die de VS in Syrië gelegerd heeft terug te trekken stuitte op veel onbegrip in eigen rangen. Minister van Defensie Jim Mattis nam zelfs ontslag uit onvrede met de beslissing, de zoveelste stoelendans binnen Trumps tweejarige regeerperiode. De VS lijkt zo het jaar af te sluiten in crisis.

ADVERTENTIE