De Verenigde Staten en China stemmen in met een wapenstilstand in hun handelsoorlog. Voorlopig komen er geen nieuwe Amerikaanse invoerheffingen op Chinese producten. Dat is het resultaat van gesprekken tussen de Amerikaanse president Donald Trump en de Chinese leider Xi Jinping op de G20-top in Argentinië.

De Amerikanen zullen de invoerheffingen op Chinese producten – ter waarde van zo’n 200 miljard dollar – aan het begin van 2019 “voorlopig” niet optrekken van 10 procent tot 25 procent. Dat staat in een verklaring van het Witte Huis. In ruil daarvoor zal “China […] instemmen met de aankoop van een nog niet overeengekomen, maar zeer aanzienlijke hoeveelheid landbouw, energie, industriële en andere producten uit de Verenigde Staten om de onevenwichtige handelsbalans tussen onze twee landen te verminderen”. 

Verdere besprekingen

Ook zou China hebben ingestemd met de “onmiddellijke aankoop” van Amerikaanse landbouwproducten. Daarnaast zijn de twee landen overeengekomen om onmiddellijk besprekingen te beginnen over structurele veranderingen rond andere handelsbelemmeringen, gedwongen technologieoverdracht, bescherming van intellectuele eigendom, cyberdiefstal, diensten en landbouw.

De aankondiging volgde op een tweeënhalf durende vergadering tussen de Chinese leider Xi Jinping en de Amerikaanse president Donald Trump op de G20-top in Buenos Aires. Beide landen zijn overeengekomen om deze besprekingen binnen 90 dagen af te ronden. Lukt dit niet, dan zullen de invoerheffingen alsnog worden opgetrokken van 10 tot 25 procent.

“Beide partijen zijn overeengekomen hun markten wederzijds open te stellen en naarmate China een nieuwe ronde van hervormingen doorvoert, kunnen de legitieme zorgen van de Verenigde Staten geleidelijk worden opgelost”, zegt, Wang Yi, de hoogste diplomaat van China. Volgens Wang is het uiteindelijke doel van de onderhandelingen een volledige afschaffing van alle extra tarieven.