‘Vrouwenmars’ in opspraak wegens antisemitisme

0
2681

De Vrouwenmars, de linkse beweging in de VS die grote marsen hield tegen Amerikaans president Trump omwille van zijn vermeend seksisme, zit in zwaar weer. Hardnekkige verbanden met antisemitisme blijven de kop op steken, tot schade van de organisatie.

De lokale afdeling van de ‘Women’s March’ in Washington stopt omwille van die redenen met haar beweging. “Het doet pijn aan het hart. Wanneer je iets hebt gecreëerd dat je leven heeft veranderd, is het echt moeilijk om er van weg te stappen.” verklaarde Angie Beem, lokaal voorzitter van de afdeling aan The Spokesman Review.

Ze ontbond de groepering omwille van de blijvende alliantie met ‘Nation of Islam’ en haar leider Louis Farrakhan, een notoire jodenhater. Beem wil nu zich inzetten bij een progressieve organisatie die het beschaafd publiek debat wil promoten.

Farrakhan

De afdeling in Washington verklaarde vorige maand nog afstand te nemen van antisemitisme, transfobie en groepen die dergelijke vooroordelen hebben. Dat had blijkbaar geen effect. De vier leiders van de Vrouwenmars – Bob Bland, Tamika Mallory, Carmen Perez en Linda Sarsour – staan wel onder toenemende druk om op te stappen.

De omstreden reputatie van Linda Sarsour is naar eigen zeggen een product van “de joodse media” en ze verzet zich tegen de beschuldigingen van antisemitisme.

Tablet

Vorige week nog maakte het magazine ‘Tablet‘ een reportage over de organisatie. En ook hier staat het bol van antisemitische incidenten. Zo zouden Perez en Mallory zelfs een van de vroege leiders verbaal hebben aangepakt enkel en alleen omdat ze Joods was. Ook verklaren ze dat  het Joodse volk een collectieve verantwoordelijkheid heeft ten aanzien van zwarte en bruine mensen omdat de Amerikaanse slavenhandel onder Joodse leiding zou gebeurd zijn. Iets wat ook door Farrakhan gretig verteld wordt.

Opvallend is ook dat in de ‘Unity Principles’, het ideologisch platform van de beweging verwezen wordt naar zwarte vrouwen, vrouwen van de oorspronkelijke bevolking, arme vrouwen, vrouwen met een migratieachtergrond, islamitische vrouwen, queer- en transvrouwen maar niks zegt over Joodse vrouwen, dit terwijl Amerikaanse Joden doorgaans massaal links/democratisch stemmen.

Oproep tot vernieuwing

Theresa Shook, een advocate op rust die mee aan de wieg stond van de Mars riep eerder al op aan de top van de beweging om plaats te maken voor nieuwe mensen. “In tegenstellingen tot onze Unity Principes hebben ze ruimte gegeven aan antisemitisme, anti- LBGTQIA sentimenten en racistische, haatgevulde retoriek bij ons platform door zich af te scheiden van groepen die deze foute meningen uitdragen.” schreef ze onlangs nog op Facebook en vooral doelend op de banden met Farrakhan.

De slechte berichtgeving komt ongelegen voor de volgende mars die gepland staat op 19 januari.