Het VN-Migratiepact, dat in enkele dagen dient getekend te worden in Marrakesh (Marokko), verdeelt de regering meer en meer. Het compromisvoorstel dat premier Charles Michel (MR) naar voren wilde brengen – een interpretatieve nota analoog met het Nederlandse en Deense plan – werd al op voorhand door Binnenlandminister Jan Jambon en N-VA-voorzitter Bart De Wever afgeschoten maandag. Nu blijkt dat er tijd zou gekocht maandag, maar N-VA-fractie-leider Peter De Roover liet vandaag via Radio 1 al meteen weten dat de “stemming uitstellen weinig op[lost]” en dat “N-VA tegen zal stemmen”. Deze middag ligt immers de tekst op tafel in de parlementaire commissie Buitenlandse Betrekkingen.

Afgelopen weekeind leek het even op een wapenstilstand wat betreft het Marrakesh-pact. Senator Pol Van den Driessche (N-VA) somde in VRT-praatprogramma De Zevende Dag nog even op wat onslikbaar is voor de N-VA aan het pact, maar voor de rest bleef het rustig. Maandag brak echt opnieuw de storm los.

Strijdbijl al snel opgegraven maandag

Een interpretatieve verklaring, het plan van Michel om het Marrakesh-pact (voor ons land) er toch door te krijgen en bedoeld om negatieve gevolgen voor ons land te minimaliseren, werd maandag op voorhand afgebroken door Binnenlandminister Jan Jambon. “Dit gaat over het probleem met het migratiepact zelf”, stelde hij tegenover VRT NWS“Het pact zelf is problematisch.” De Wever deed vervolgens de deur dicht: “We geloven niet in de bijkomende tekst.”

Het Vlaams Belang gooide gisterenavond dan nog wat olie op het vuur door met een krachtige projector vanuit een kleine truck “STOP MARRAKESH MIGRATIEPACT” te schijnen op de ambtswoning van premier Michel. De veiligheidsdiensten verhinderden al snel de actie. “Zo werkt het niet”, reageerde Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken op VTM-beelden echter wanneer hardhandig gevraagd om de actie te beëindigen. “Ik ga staan waar ik wil staan.” De petitie van het Vlaams Belang tegen het pact behaalde inmiddels 80.000 handtekeningen.

Uitstel voor Marrakesh?

Er zou dan maar beslist zijn om de (of een deel ervan) executie deze namiddag in de commissie Buitenlandse Betrekkingen uit te stellen. Maar zelfs dit lijkt de N-VA niet te kunnen bekoren. “De stemming verdagen lost weinig op. Als er een stemming is, zullen we tegen stemmen. Onze houding is duidelijk”, zo stelde De Roover ondubbelzinnig op Radio 1 deze ochtend over het pact – dat hij ook nog eens “een rode lijn” noemde. “Je doet als regering niets als je het niet met zijn vieren eens bent.”

Ook de oppositie hoopt op een stemming vandaag in plaats van uitstel. “Dat is unaniem afgesproken en ik zou het betreuren als ze daarop terugkomen”, aldus commissievoorzitter Dirk Van der Maelen (sp.a). “Het is de plicht van het parlement om zich over de zaak te buigen [omdat de regering er niet aan uit raakt.]”

(Lees verder onder de tweet.)

Er is ook nog een tweede uitstel mogelijk. Op 10 december moet ons land normaliter definitief weten of we het pact in Marrakesh tekenen of niet, maar ook de stemming van de Algemene Vergadering van de VN in New York, op 19 december zou (meer) van tel zijn. N-VA wil alvast dat België zich dan onthoudt over de tekst, dixit De Roover.