Hoewel de regering-Michel verveeld zit met het ‘pact van Marrakech’ of formeel het ‘Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration‘, gaat minister van Justitie, Koen Geens (CD&V) ervan uit dat “we zondag nog een regering hebben”. Daarnaast stelde hij tegenover VTM NIEUWS dat België “zijn internationale reputatie” op het spel zet door het pact niet te tekenen. Ons internationaal imago beschadig je door salafismekanker te laten groeien in [de] hoofdstad, begroting en staatsschuld totaal te laten ontsporen en defensie te behandelen als een veredelde zandzakvuldienst, niet door [een] niet-bindend VN-pact met heel wat Westerse landen af te wijzen”, reageert staatssecretaris Theo Francken (N-VA) verwijzend naar de PS.

Geens schaart zich, net zoals regeringsleden van Open Vld en MR, volledig achter het ‘pact van Marrakech’. “Migratie is een feit en dit pact is niet voor of tegen migratie, het zegt hoe we samenwerken als er migratie is”, verklaarde hij tegenover VTM NIEUWS. Daarnaast verwijst de christendemocraat naar Nederland, Duitsland en Frankrijk waar men het pact evenzeer gaat ondertekenen en – althans volgens Geens – benadrukt dat het over samenwerking tussen landen gaat.

Geen olie op het vuur

Opmerkelijk: Geens leek geen extra olie op het vuur te willen gooien. Zo ontweek hij de vraag of N-VA werd opgejut door het Vlaams Belang. Wel is de Justitieminister naar eigen zeggen “geschrokken” van de houding van de N-VA. Immers, zo haalt Geens aan, volgde de regering het pact voortdurend op en resulteerde het initieel niet in problemen.

Daarnaast maakt de minister zich zorgen over de internationale reputatie van België. “België riskeert hier zijn internationale reputatie”, stelde christendemocraat tegenover VTM NIEUWS. “We zijn lid van de Veiligheidsraad, wij hebben deze tekst mee voorbereid en aanzienlijk helpen verbeteren op een aantal punten dus het is heel moeilijk om nu onze rug te keren.”

Staatssecretaris Francken kan het argument van Geens niet appreciëren. Ons internationaal imago beschadig je door salafismekanker te laten groeien in [de] hoofdstad, begroting en staatsschuld totaal te laten ontsporen en defensie te behandelen als een veredelde zandzakvuldienst, niet door [een] niet-bindend VN-pact met heel wat Westerse landen af te wijzen”, klinkt het op Twitter met een verwijzing naar de PS.

Sam van Rooy van Vlaams Belang reageerde op zijn beurt op de reactie van Francken en kaatste de bal terug. “Heeft staatssecretaris voor Asiel en Migratie Francken enig idee hoeveel moslims met salafistische of fundamentalistische opvattingen er tussen de 100.000 moslims zitten die op 4 jaar tijd onder zijn bewind België zijn binnengekomen als asielzoeker of migrant?”

VN-migratiepact: Op weg naar Marrakech, of de val van de regering-Michel?

De regering-Michel zit in de penarie. De grote boosdoener? Het ‘pact van Marrakech’. Doordat de N-VA zich tegen het pact keert en de andere regeringspartijen het steunen, ontstond er een patstelling zonder eenvoudige uitweg. Kenmerkend voor deze heikele situatie werden er aan De Standaard en Le Soir documenten gelekt waaruit blijkt dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA) en minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), niet al te alert reageerden op het migratiepact.

Daarnaast voert de linkse oppositie de druk op de regering op. Zo legden ze twee resoluties neer die de premier oproepen om naar Marrakech af te reizen en zijn goedkeuring te verlenen. Groen en co staan evenwel, in het geval de meerderheidspartijen er tegen donderdag niet in slagen om een akkoord te bereiken, te popelen om Open Vld, CD&V en MR een wisselmeerderheid aan te bieden. Komt het tot een dergelijk scenario, dan denkt N-VA-fractieleider Peter De Roover“dat men het vertrouwen in deze coalitie opzegt”. “Ik heb de indruk dat men ons dan uit de regering duwt”, citeerde BELGA eerder de N-VA-fractieleider.

Bovendien lieten zaterdag verschillende meerderheidsbronnen aan VRT NWS weten dat volgens hun een val van de regering “onvermijdelijk” isCharles Michel (MR) zal moeten “toveren” klonk het bij een belangrijke N-VA-bron. Tevens merkt men op dat Michel vrijdag geen ministerraad bij elkaar durfde te roepen omdat de regering anders zou zijn gevallen. Wel heeft Michel achter de schermen al verschillende contacten gehad.