In 2024 of 2025 zullen automobilisten naar alle waarschijnlijkheid een kilometerheffing betalen. Zo gaf de Vlaams regering volgens De Tijd de opdracht voor een cruciale studie. De onderzoekers zelf zien een ‘gebiedsdekkende heffing’, waardoor iedere Vlaamse automobilist op iedere weg een taks moet betalen, als de enige mogelijkheid om sluipverkeer tegen te gaan. 

Vlaanderen is al gedurende lange tijd een ‘fileparadijs’. Een kilometerheffing zou daar evenwel soelaas aan kunnen bieden. In die geest voerden de Belgische gewesten enkele jaren geleden al een kilometerheffing voor vrachtwagens in. Een heffing voor personenwagens ligt evenwel moeilijker. “Wat even vergeten wordt, is dat ‘de mensen die de file veroorzaken’ ook de mensen zijn die zowat alles mee betalen in dit land: het zijn de schouders die de belastingen en sociale zekerheid dragen”, klinkt het zo bijvoorbeeld bij econoom Geert Noels op Twitter.

Initieel bestudeerden de onderzoekers twee pistes: een lokale heffing op filegevoelige plekken en een ‘gebiedsdekkende heffing’. Doordat alleen een kilometerheffing over heel Vlaanderen voor elke automobilist volgens de onderzoekers sluipverkeer kan verhinderen, onderzoekt men nu alleen nog het eerste scenario.

Maatregel voor volgende Vlaamse regering

Ondanks de controverse is Vlaams minister van Mobiliteit Ben Weyts (N-VA) een voorstander van de kilometerheffing. Wel wil de minister, als flankerende maatregel, de belasting op de inverkeerstelling (BIV) verlagen. Tevens dragen, in het geval van een kilometerheffing, ook buitenlandse chauffeurs die de Vlaamse wegen gebruiken hun steentje bij.

Normaliter is de studie naar een kilometerheffing komend voorjaar klaar. Toch zal pas de volgende Vlaamse regering de knoop doorhakken. Idealiter komt de Vlaamse kilometerheffing er volgens Weyts in 2024 of 2025. “De studie loopt en er is nog niets beslist. Het dossier wordt beslissingsrijp gemaakt voor een volgende Vlaamse regering die daarover zal oordelen”, citeert Het Laatste Nieuws Jeroen Tiebout, de woordvoerder van minister Weyts.

ADVERTENTIE