Het rechtsnationalistische Vlaams Belang heeft haar voorsprong op elke politieke partij in België flink vergroot op Facebook. In juni evenaarde de partij nog het aantal ‘vind-ik-leuks’ op het sociale medium met concurrent N-VA, maar vandaag telt de Vlaams Belang-pagina ruim 100.000 ‘likes’ meer dan de collega-nationalisten van N-VA.

304.000 likes. Dat is het precieze aantal van Facebookgebruikers die de Vlaams Belang-Facebookpagina momenteel leuk vinden. Maar ook de pagina van Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken scheert hoge toppen. Maar liefst 213.000 mensen vinden immers die pagina leuk. Ter vergelijking: N-VA – tot voor kort nog marktleider op Facebook – telt er momenteel 185.000 terwijl Kamerlid Theo Francken (N-VA) 194.000 vind-ik-leuks kan tellen op zijn Facebookpagina. De andere partijen en politici moeten volgen op verre afstand.

We hebben 300.000 fans!We zijn met afstand de grootste partij op facebook!Bedankt aan alle 'likers' en 'delers' want dankzij jullie bereiken we elke week miljoenen Vlamingen!

Publiée par Vlaams Belang sur Lundi 10 décembre 2018

Tweede grootste partij in zetels is tweede kleinste op Facebook

In Vlaanderen wordt op verschillende fronten gevochten om populariteit. Er is natuurlijk de stembusuitslag, die het belangrijkste blijft inzake machtsontplooiing, maar ook op de sociale media woedt een duchtige concurrentieslag. Al is niet iedere speler even effectief op dat slagveld.

De kleinste partij op sociale media is de communistische PVDA. In Vlaanderen is de partij (nog) niet politiek vertegenwoordigd in het parlement, maar toch kan de partij zo’n 35.000 likes verzamelen. De tweede kleinste partij op Facebook is opvallend genoeg de tweede grootste partij in Vlaanderen qua zetels: CD&V heeft 46.000 ‘likes’ op Facebook. Dat lijkt in vergelijking relatief weinig, maar de partij heeft overheen het afgelopen jaar een flinke inhaalbeweging gemaakt. Dit niettegenstaande dat de christendemocraten in juni een tegenvaller moesten verwerken met het aantrekkenen opnieuw verwijderen – van duizenden Indische likes. Hierna volgen Open Vld en sp.a die nek aan nek respectievelijk 59.000 en 60.000 likes genieten. Groen doet het echter beter met 72.000 vind-ik-leuks.

Bart Claes (Vlaams Belang): “We groeien sterk, ondanks klein persooneelsbestand”

Volgens Bart Claes (30), jongerenvoorzitter van Vlaams Belang en de hoofdverantwoordelijke sociale media voor de moederpartij, heeft de spectaculaire groei van zijn partij op sociale media meerdere oorzaken. Over de budgetten die het Vlaams Belang steekt in advertenties op sociale media wil Claes niet kwijt, maar hij wijst onder meer naar technische kunde en de recente verkiezingen.

“We hebben inderdaad een enorme groei gekend sinds eind deze zomer. Vanaf medio augustus tot op de dag van de verkiezingen is de pagina van het Vlaams Belang op facebook ongeveer verdubbeld. Van 110.000 fans in juni naar een massa van 250.000 op 14 oktober”, zo vertelt Claes. “Op de dag dat we in augustus met onze verkiezingscampagne ‘Eerst Onze Mensen’ zijn gestart zagen we meteen dat het goed zat. Gedurende de rest van de campagne hebben we op regelmatige tijdstippen verder standpunten verspreid, verpakt in afbeeldingen en filmpjes maar ook soms in meer ‘engaging content’ zoals een immigratiequiz.”

“Mijn collega en ik – we zijn met slechts 2 werkkrachten voor sociale media, een groot verschil met pakweg N-VA – hebben ongeveer 1.000 berichten gepubliceerd tijdens de campagne. Dit zorgde er voor dat onze pagina enorm hard groeide. Volgens een artikel in Het Laatste Nieuws won het Vlaams Belang de verkiezingscampagne op Facebook ‘met twee vingers in de neus’”, zo vertelt Claes tenslotte. “Een geslaagde sociale media-strategie met goede kennis van het Facebookalgoritme en het creatief inspelen op de actualiteit [is natuurlijk] van essentieel belang.”

(Herbekijk onderaan het interview dat in juni werd afgenomen met Claes over politiek op sociale media.)