Het Vlaams Belang heeft “in een mum van tijd” 100.000 handtekeningen verzameld tegen het VN-Migratiepact dat binnen enkele dagen in Marrakesh dient getekend te worden. Dat laat de partij weten via een persmededelingNa 20 dagen online te staan staat de teller op dit moment op 107.500 handtekeningen

“Dit bewijst nogmaals hoe ver de Wetstraat afstaat van de Dorpsstraat. Er gaapt een kloof breder dan de Middellandse Zee tussen de politieke elite en de man in de straat”, zo stelt Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken in de mededeling. “Indien de regering nog enige democratische geloofwaardigheid wil behouden, verwijst ze het pact op 10 december naar de prullenmand in plaats van het goed te keuren.”

Spoedmeeting met Le Pen en Bannon

Om de druk tegen het VN-Migratiepact verder op te voeren houdt het Vlaams Belang deze zaterdag een spoedbijeenkomst tegen het pact in het Vlaams Parlement. Oud-hoofdredacteur van Breitbart Steve Bannon en Marine Le Pen (RN) zullen hierbij aanwezig zijn alsook tal van Vlaams Belang-kopstukken zoals Van Grieken.

Eerder bleek al uit een Facebook-bevraging van de VRT dat 87 procent van de deelnemers het VN-migratiepact van Marrakesh niet lust. Volgens Van Grieken verbaast het “dan ook dat bepaalde partijen zich in onmogelijke bochten trachten te wringen om het pact, met of zonder interpretatieve tekst, alsnog door de strot van de mensen te duwen”, zo staat verder te lezen in de Vlaams Belang-persmededeling.

Regeringscrisis of regeringsval omwille van Marrakesh?

Ondertussen hangt het lot van de regering aan een zijden draadje. De regering is nog steeds in het zadel, ondanks de demarche van premier Charles Michel (MR) tegen de N-VA gisteren, die aanstuurde op een wisselmeerderheid in het parlement zonder de N-VA. Michel vond hiervoor de steun vanwege coalitiepartijen CD&V en Open Vld. N-VA blijft echter voet bij stuk houden.

“Met de N-VA in de regering zal België het migratiepact niet goedkeuren, noch in Marrakech noch in New York. We trekken hier een rechte lijn, die de kortst mogelijke is van punt A naar punt B. N-VA plooit hierin niet. En we zijn ervan overtuigd dat een brede groep in de bevolking het belang ervan ten volle onderschrijft.” Dat zei N-VA-fractieleider Peter De Roover in de Kamercommissie Buitenlandse Betrekkingen vandaag. Hij voegde daaraan toe dat als Michel naar Marrakesh trekt, hij dit doet zonder de dekking van de regering. “Wij moeien ons niet met de vakantieplannen van de premier.”

ADVERTENTIE