Het Verenigd Koninkrijk en Frankrijk gaan samenwerken om de illegale migratie in het Kanaal tussen Frankrijk en Engeland te bestrijden. Dat zijn de Britse en Franse ministers van Binnenlandse Zaken Sajid Javid (Con.) en Christophe Castaner (LREM) overeengekomen. Het aantal illegale migranten dat het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk probeert over te steken is de laatste tijd sterk gestegen.

De Britse minister van Binnenlandse Zaken Sajid Javid (Con.) is een gezamenlijk actieplan overeengekomen met zijn Franse collega Christophe Castaner (LREM) om de illegale migratie in het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk tegen te gaan. Men wil de mensensmokkelbendes ontmantelen en een ontradingscampagne beginnen.

Nieuwe gezamenlijke patrouilles

Er zullen ook nieuwe gezamenlijke patrouilles komen. Maandag heeft Javid een ontmoeting met de andere regeringsleden, de grenswacht en het anti-misdaadagentschap NCA. In januari staat er ook nog een ontmoeting met Castaner gepland.

Het aantal illegale migranten dat het Kanaal tussen Engeland en Frankrijk probeert over te steken is de laatste weken en maanden sterk gestegen. Op zondagochtend werden zes Iraanse mannen aangetroffen op een strand in de buurt van Dover. Ook zouden de Franse autoriteiten de nacht daarvoor nog een andere oversteekpoging verhinderd hebben.

Sinds november hebben 220 mensen het Kanaal geprobeerd over te steken. Velen van het zijn Iraniërs of Syriërs. Mensensmokkelaars zouden de migranten vertellen dat ze zich moesten haasten om het Verenigd Koninkrijk binnen te raken, alvorens de grens gesloten wordt na de Brexit.

“Zeer zorgwekkend”

De Britse minister van Immigratie Caroline Nokes (Con.) noemde het aantal incidenten “zeer zorgwekkend”“Een deel hiervan wordt duidelijk mogelijk gemaakt door georganiseerde misdaadgroepen, terwijl andere pogingen opportunistisch lijken”, zei Nokes. “We staan in nauw en voortdurend contact met de Franse autoriteiten […], onder meer via het nieuwe Brits-Franse coördinatie- en informatiecentrum dat eind vorige maand in Calais is geopend om de criminaliteit aan de grens aan te pakken.”