Bij een bomaanslag op een reisbus in de buurt van de Piramiden van Gizeh zijn drie Vietnamese toeristen en een Egyptische gids gedood. Er vielen ook zeker tien gewonden. Het is de eerste dodelijke aanval op de toeristische sector in Egypte in meer dan een jaar tijd.

Bij een bomaanslag in de buurt van de Piramiden van Gizeh zijn drie Vietnamese toeristen en een Egyptische gids gedood. Zeker negen Vietnamese toeristen en hun Egyptische chauffeur geraakten gewond. Het is de eerste dodelijke aanval op de toeristische sector in Egypte in meer dan een jaar tijd. In het verleden waren toeristen wel vaker het doelwit van moslimextremisten zoals Islamitische Staat.

“Afgeweken van route”

De toeristen waren op weg naar een geluids- en lichtshow bij de piramiden toen de bom afging rond kwart na zes ‘s avonds. Volgens de Egyptische autoriteiten zat deze verstopt bij een muur.

Volgens de Egyptische premier Mostafa Madbouly had de bus een onverwachte route genomen die niet door de veiligheidsdiensten was beveiligd. De eigenaar van het bedrijf dat de busreis organiseerde onderschreef die bewering. De buschauffeur van zijn kant ontkende dan weer dat hij van de route was afgeweken.

De Egyptische regering maakt van de veiligheid en de strijd tegen islamistische militanten een prioriteit. Het onveiligheidsgevoel zorgt immers voor een serieuze aderlating in de toeristische sector. In 2015 werd een Russisch vliegtuig opgeblazen nadat het in de badplaats Sharm el Sheikh was opgestegen. De laatste dodelijke aanval op toeristen vond plaats in juli 2017, toen twee Duitsers werden doodgestoken.

 

ADVERTENTIE