N-VA-voorzitter Bart De Wever kondigde vandaag rond 21u aan dat het Marrakesh-pact een breekpunt is en blijft voor zijn partij. Premier Michel liet echter weten dat hij zoals gepland toch naar Marrakesh vertrekt. In een persconferentie stelde Michel om 22:45u dat de regering gevallen was. N-VA ligt eruit en een oranje-blauwe minderheidscoalitie zal voorlopig verder regeren. De N-VA-excellenties worden vervangen.

Dit live-artikel werd afgesloten op 00u05.

23u35: Politicoloog Bouteca duidt dat België nog al minderheidsregeringen had, “maar een succes werd dat nooit”

Via BELGA illustreert politicoloog Nicolas Bouteca (UGent) dat België nooit goed functioneerde met een minoritaire regering. Wijlen Leo Tindemans en wijlen Gaston Eyskens (beiden CVP) leidden in respectievelijk 1974 en 1958 minderheidsregeringen, maar die moesten al snel het onderspit delven.  “In de Scandinavische landen kom[en minderheidskabinetten] wel vaker voor, maar in België zit het niet in de traditie.”

De UGent-politicoloog wijst er tevens op dat er nog een begrotingscontrole door de Kamer moet. Maar “wie in de oppositie moet daar dan steun voor leveren? N-VA zal er alleszins niet veel zin meer in hebben.”

23u24: Peeters hoopt om met minderheidskabinet te kunnen “beroep doen op oppositie als we die nodig hebben”

Tegenover VRT NWS stelt Peeters dat de restanten van de regering “in het belang van het land” zullen verder regeren. Gezien dit nieuw kabinet geen meerderheid geniet in het parlement is dit echter niet evident. Hij hoopt hiervoor op steun vanuit de oppositie, voor belangrijke hangende dossiers “als brexit, sociaal overleg en de koopkracht.” Maar “we hebben daar nog geen akkoorden over.”

23u20: (ex-)staatssecretaris Demir “teleurgesteld”, maar “eer en geweten” intact

Via Facebook drukt staatssecretaris voor Gelijke Kansen Zuhal Demir (N-VA) haar teleurstelling uit, maar ze blijft het hoofd en hart opgeheven houden. “Sommigen hebben duidelijk andere plannen met Limburg en Vlaanderen. Ze doen alsof de huidige en toekomstige migratiestromen hier een hemel op aarde zullen maken, tegen de lessen van het verleden in. Niets is minder waar”, zo schrijft Demir. “Van de eerste dag tot dit eigenste moment kan ik met de hand op het hart zeggen dat ik mijn werk in eer en geweten heb gedaan. […] Maar, ik zou niet op mijn geweten willen hebben wat de Marrakeshcoalitie volgende week wil doen. […] Daar leg ik mij niet bij neer. Niet in de meerderheid en niet in de oppositie. Ik blijf gaan voor mijn idealen.”

Koesteren. Dat is beschermen, verzorgen, bewaren.Maar sommigen hebben duidelijk andere plannen met Limburg en…

Publiée par Zuhal Demir sur Samedi 8 décembre 2018

23u09: Vlaams Belang laat “geen enkele regeringspartij vrijuit” gaan, maar wil in de toekomst wel “samen met N-VA het roer omslaan”

In een persmededeling beschuldigt het Vlaams Belang, die al even aanstuurde op de val van de regering en de N-VA meermaals opriep om de stekker uit de meerderheid te trekken, de gehele (voormalige) regeringsploeg. “Het Vlaams Belang heeft kennis genomen van de val van de regering-Michel. Daarmee is een einde gekomen aan de aanslepende politieke komedie – die in de grond een tragedie is”, zo schrijft Vlaams Belang-voorzitter Tom Van Grieken“Geen enkele regeringspartij gaat [echter] vrijuit. Dat geldt in de eerste plaats voor Open Vld en CD&V die – met steun van de linkerzijde en het voltallige Waalse politieke establishment – een pact willen doordrukken waarvan een grote meerderheid van de Vlamingen niet wil weten, klinkt het verder. “Maar ook N-VA heeft boter op het hoofd. Ze kiest nu voor de vlucht vooruit nadat ze het ‘Marrakesh-dossier’ twee jaar lang mismeesterd heeft.”

Tegelijk roept het Vlaams Belang nu de N-VA op om definitief het cordon sanitaire naar de prullenmand te verwijzen omdat op geen enkele andere manier “systemische verandering” mogelijk is. “Wij roepen de N-VA dan ook op het cordon sanitaire voorgoed achter zich te laten om samen het roer om te slaan.”  

23u01: N-VA verliest 3 ministers en 2 staatssecretarissen

Nu de N-VA uit de regering ligt is men vijf regeringsleden kwijt. Het gaat om Staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken en staatssecretaris voor Armoedebestrijding, Gelijke Kansen, Personen met een beperking en Wetenschapsbeleid Zuhal Demir. Ook Binnenlandminister Jan Jambon, minister van Financiën Johan Van Overtveldt en kersverse Defensieminister Sander Loones, die nog maar enkele weken in het zadel zat, liggen eruit.

Door de stoelendans zullen zeker staatssecretaris van Fraudebestrijding Philippe De Backer (Open Vld) en staatssecretaris van Buitenlandse Handel Pieter De Crem gepromoveerd worden tot minister.

Het valt echter nog te bezien of het nieuwe minderheidskabinet van Michel het zal uithouden tot mei volgend jaar.

22u45: N-VA ligt eruit. Premier Michel bedankt hen voor het gedane werk

Premier Michel neemt akte van het feit dat N-VA na een half uur de ministerraad verlaten heeft. Hij prees hen voor hun duidelijkheid, maar stelt dat de Vlaams-nationalisten nu de “Zweedse meerderheid hebben verlaten”. Voor N-VA is er geen meerderheid om het pact aan te nemen. Voor Michel en de voormalige coalitiepartners is er geen meerderheid om de goedkeuring te herzien. De regering zoals we die tot nu kenden is dus gevallen. De premier stelt voor om de N-VA-excellenties in de federale regering in de tussentijd zo snel mogelijk te vervangen. Het lijkt erop dat een oranje-blauwe minderheidscoalitie ingezet is. Zie hieronder de volledige verklaring van Charles Michel.

22u35: Theo Francken: “In matters of principle, stand like a rock”

De citaten van voormalige Amerikaanse presidenten vliegen ons om de oren vanavond. Theo Francken citeert in een reactie op de gebeurtenissen Thomas Jefferson op Twitter:

22u25: Integraal: persconferentie van N-VA

“Zoals u weet was er zopas een ministerraad waar er voor het eerst gesproken is over het standpunt van de federale regering betreffende het Global Compact for Migration. We hebben daar formeel laten acteren in een notule dat wij niet akkoord gaan met dit pact. De andere partijen hebben daarentegen gesteld dat ons akkoord niet nodig is en dat de premier ons land in Marrakesh kan binden, zonder onze instemming. We zijn het daarmee niet eens, maar dat is een juridisch dispuut geworden. Dit is natuurlijk ook een politieke kwestie. De politieke kwestie is dat er geen consensus is binnen de federale regering over het migratiepact.

Ik vind het bijzonder spijtig dat men ons weigert de ruimte te geven om tot een vergelijk te komen. Als men zegt dat het pact niet bindend is, waarom wil men zich dan niet onthouden? Wat is dan eigenlijk het probleem? We hebben de andere partijen de ruimte te geven om tot een compromis te komen, door voor te stellen om zich te onthouden bij de stemming. Zelfs dat was te veel gevraagd om de regering te redden. Men verkiest blijkbaar een regeringscrisis boven dit compromis. 

We steunen geen regering die het pact goedkeurt. Als de regering ons land bindt in Marrakesh, zullen wij dat niet aanvaarden. Premier Michel zal dan morgen opstijgen in Melsbroek als premier van de Zweedse regering, maar landen als de premier van de Marrekeshcoalitie. Dit raakt namelijk de kern van onze partij, van onze overtuiging. We zijn niet tegen migranten of tegen migratie. We zijn wel tegen de huidige migratiechaos. Bovenop die chaos dit pact aanvaarden is niet mogelijk. In het parlement bestaat daarvoor misschien brede steun, maar bij de bevolking niet.”

22:20u – Wouter Beke: “Nu andere dossiers aanpakken”

CD&V-voorzitter Wouter Beke reageert eveneens. Op Twitter citeert hij daarbij de legendarische oud-president van de VS Abraham Lincoln: “You cannot escape the responsibility of tomorrow by evading it today”, aldus Beke. “Nu opnieuw focussen op andere dossiers.”

22u15: De Wever (N-VA): “Als hij ons bindt in Marrakesh, dan ontslaat hij ons”

N-VA schuift de verantwoordelijkheid in de schoenen van premier Michel: “Als hij ons bindt in Marrakesh, dan ontslaat hij ons”

22u15: Verklaring van premier Michel om 22:30u

Premier Charles Michel (MR) geeft om 22.30 uur een verklaring. Wat hij daarin zal zeggen is voorlopig nog niet duidelijk.

22u05: Gwendolyn Rutten (Open Vld): “Goede samenwerking met de N-VA, maar over fundamentele principes kunnen we geen compromis sluiten”

“Open VLD-voorzitster Gwendolyn Rutten reageerde op Twitter op de recentste ontwikkelingen: “Goede samenwerking met de N-VA, maar over fundamentele principes kunnen we geen compromis sluiten”.

21u50: Nog verder samenwerken? “We zullen zien.”

Het lijkt het einde van de regering-Michel in zicht. Gevraagd of N-VA dan nog vanuit de oppositie wil samenwerken om bepaalde thema’s te realiseren, reageert men: “Als ik nog van dienst kan zijn, dan zal ik het wel horen. We zullen zien.”

21u45: Videoconferentie N-VA

21u40: Kris Peeters zegt premier “onverkort te steunen”.

CD&V-vicepremier Kris Peeters laat weten aan BELGA dat hij de premier Michel “onverkort steunt” in zijn beslissing om toch naar Marrakesh te gaan.

21u30: Michel vertrekt toch naar Marrakesh?

Volgens VRT NWS verklaarde premier Michel dat hij – ondanks de verklaring van De Wever – toch naar Marokko zal vertrekken. Zo bestaat er volgens hem geen consensus over het intrekken van een eerdere regeringsbeslissing ten voordele van het migratiepact.

21u05: Kristof Calvo: “N-VA stort het land in chaos”

Groen-fractievoorzitter in de kamer Kristof Calvo schoof op Twitter de schuld van de op handen zijnde val van de regering (?) in de de schoenen van de N-VA. “De kracht van verandering is de kracht van vernieling gebleken.”

21u00: “Als premier Michel vertrekt naar Marrakesh, dan zet hij ons uit de regering”

Deze avond legde De Wever opnieuw de bal in het kamp van MR, CD&V en Open Vld. Zo nemen de verschillende N-VA-ministers en staatssecretarissen geen ontslag uit de regering. Wel verklaarde voorzitter De Wever dat Michel dat de facto zou doen mocht hij naar Marrakesh afreizen. Tevens merkte hij op dat er in het parlement spontaan een nieuwe meerderheid is ontstaan. “Wij blijven evenwel ter beschikking”, klonk het.

Eerder raakte bekend dat staatssecretaris Theo Francken (N-VA) en N-VA-vicepremier Jan Jambon de ministerraad na een dik half uur verlieten. De reden? De Vlaams-nationalisten zouden gevraagd hebben om de instructie aan de Belgische VN-ambassadeur van een ‘ja’ naar een onthouding te veranderen. De andere partijen waren het daar volgens Het Laatste Nieuws niet mee eens en stelden een stemverklaring voor. “Dat heeft N-VA geweigerd. Toen zijn ze weggegaan”, aldus een regeringsbron” tegenover de krant.