Na de ‘gele hesjes’ komen morgen de rode (ABVV), groene (ACV) en blauwe (ACLVB) hesjes in actie over het hele land. De vakbonden kaarten op die manier hun onvrede over de pensioenmaatregelen, het (mislukt) overleg over de zware beroepen en de koopkrachtproblematiek aan, zo weet VTM NIEUWS. Naast klassieke stakingen kan men zich morgen, althans volgens voorzitter van de socialistische vakbond Robert Vertenueil, aan verrassingsacties verwachten. 

De acties van de ‘gele hesjes’ hebben volgens Pia Stalpaert (ACV Voeding en Diensten) de vakbondsmilitanten wakker geschud. Zo zouden de militanten overal prijsstijgingen zien terwijl daar weinig voor in de plaats komt. Toch zijn de vakbonden naar eigen zeggen “verrast” over de stakingsbereidheid bij hun leden.

Zowel de regering als de werkgevers hebben zich niet populair gemaakt bij de vakbonden. Zo nemen de vakverenigingen het de werkgevers kwalijk dat het overleg over de zware beroepen is afgesprongen. Tevens groeit de onvrede over de koopkracht. Zo eist de christelijke vakbond ACV bij monde van voorzitter Marc Leemans een extra loonmarge van 1,5 procent. Lukt dat niet? Dan dreigt er volgens Leemans chaos in februari. “Als je ziet welke winsten de chemiesector bijvoorbeeld heeft gemaakt, dan zal de druk daar nog veel groter zijn dan 1,5 procent”, stelde hij in de mediahuis-kranten.

“Stakingsgolf”

De groeiende onrust zal volgens de socialistische vakbond in een “stakingsgolf” resulteren. Deze zal zich, naar verwachtingen, alleszins morgen in Charleroi en Luik manifesteren. Ook in Vlaanderen zullen echter volgens VTM NIEUWS verschillende bedrijven dichtgaan. Zo zullen er alleen al in Oost-Vlaanderen in 75 bedrijven acties worden georganiseerd volgens het ABVV.

De pendelaars kunnen – ondanks de stakingsgolf – nog van geluk spreken. Zo zal het spoor geen abnormale hinder van de staking ondervinden. “Als er al hinder zou zijn, zal die zeer beperkt zijn”, reageert men bij de NMBS. Ook in de rest van de publieke sector zal men naar alle waarschijnlijkheid weinig merken van de actiedag van de vakbonden.

Verrassingsacties

Naast stakingen, stakingsposten, extra ondernemingsraden en militantenconcentraties zullen er volgens Vertenueil ook verrassingsacties worden georganiseerd zoals bijvoorbeeld het blokkeren van industriezones. Tevens plannen de verschillende vakbonden een mobilisatie voor het kantoor van werkgeversorganisatie VBO.