Drie zelfmoordterroristen hebben gisteren het Libische ministerie van Buitenlandse Zaken in Tripoli aangevallen. Er vielen zeker twee doden. Islamitische Staat heeft de aanval opgeëist. 

De terroristen zetten de aanval in gang met een autobom en openden daarna het vuur op het ministerie. Twee van hen slaagden erin om het gebouw binnen te dringen en zichzelf op te blazen. Een derde terrorist werd gedood door de bewakers van het ministerie.

Opheffing van wapenembargo

Volgens minister van Binnenlandse Zaken Fathi Ali Bashagha vielen er zeker twee doden. Er vielen ook minstens achttien gewonden. “De veiligheidschaos in Libië biedt gunstige voorwaarden voor Islamitische Staat en andere terreurgroepen”, zei Bashaga op een persconferentie in Tripoli.

Volgens de Libische minister van Buitenlandse Zaken Mohammed Taher Siala was het ministerie een doelwit omdat het “een symbool van soevereiniteit is”. Hij voegde daaraan toe dat alle belangrijke documenten gered konden worden.

Siala heeft opgeroepen tot een gedeeltelijke opheffing van het wapenembargo van de VN tegen Libië om de gewapende groeperingen in het land te bestrijden. “De Libische bevolking voert namens de wereld een oorlog tegen het terrorisme”, klinkt het in een verklaring van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

IS eist aanslag op

Islamitische Staat heeft de aanval intussen opgeëist via hun nieuwsagentschap Amaq. De groepering is actief in Libië sinds de chaos die ontstond na de omverwerping van Moammar Khadaffi in 2011. In 2015 en 2016 zwaaide de groep een tijdlang de plak in de kuststad Sirte.