De Verenigde Staten zijn van plan om Fethullah Gülen uit te leveren aan Turkije. Dat beweert de Turkse minister van Buitenlandse Zaken althans. Gülen wordt er door de Turkse regering van beschuldigd achter de mislukte coup in 2016 te zitten.

De Amerikaanse president Donald Trump heeft tegen zijn Turkse tegenhanger Recep Tayyip Erdoğan (AKP) gezegd dat zijn regering werkt aan de uitlevering van Fethullah Gülen. Dat beweert althans de Turkse minister van Buitenlandse Zaken Mevlüt Çavuşoğlu (AKP). “[Op de G20-top] in Argentinië heeft Trump Erdoğan verteld dat zij aan de uitlevering van Gülen werken”, aldus Çavuşoğlu.

Mislukte staatsgreep in 2016

Trump heeft altijd beklemtoond dat hij niet overweegt om Gülen uit te leveren. Gülen wordt ervan beschuldigd achter de mislukte Turkse staatsgreep van 2016 te zitten. Zelf ontkent hij alle betrokkenheid. De Turkse regering dringt al lang aan op de uitlevering van de voormalige bondgenoot van Erdoğan. Hij leeft intussen al twee decennia in ballingschap in de Verenigde Staten.

Na de mislukte coup in Turkije werden veel Gülen-aanhangers geviseerd. Ook in ons land kwam het daarbij herhaaldelijk tot geweld.