De regering van president Donald Trump is van plan om onmiddellijk alle Amerikaanse troepen uit Syrië terug te trekken. Woensdag riep Trump op Twitter de overwinning op Islamitische Staat uit. Trump beloofde tijdens zijn campagne al zo snel mogelijk uit Syrië te vertrekken. De grootste verliezers van de Amerikaanse terugtrekking zullen naar alle waarschijnlijkheid hun Koerdische bondgenoten zijn.

De Amerikaanse president Donald Trump plaatste een videoboodschap op Twitter. “We hebben ISIS in Syrië verslagen, mijn enige reden om er […] te zijn”, aldus Trump. “Ik ben het beu om te moeten bellen naar vaders en moeders om te zeggen dat hun zonen gedood zijn, of naar echtgenotes over hun man.”

Trump: “Gedaan met buitenlandse avonturen”

Iets daarvoor kwam aan het licht dat het Witte Huis dinsdag abrupt had beslist om alle Amerikaanse troepen uit Syrië weg te halen. Anonieme functionarissen binnen het Amerikaanse ministerie van Defensie zeiden tegen de Amerikaanse pers dat de terugtrekking van de meer dan 2.000 troepen zo snel mogelijk zou plaatsvinden.

De strijd tegen Islamitische Staat tot een snel einde te brengen was een belangrijke campagnebelofte van Trump. Ook heeft hij herhaaldelijk het nut van buitenlandse militaire avonturen in vraag gesteld. Veel hoge functionarissen in het ministerie van Buitenlandse Zaken en het Pentagon waren niet opgezet met de plannen van Trump. Zij wilden juist een sterkere aanwezigheid in Syrië.

Koerden de pineut

De Amerikaanse troepen bevinden zich voornamelijk in het noorden van Syrië. Ook is er een kleinere Amerikaanse aanwezigheid aan in het zuiden van het land, langs de Jordaanse grens. Er bevinden zich evenwel nog altijd kleine delen van Syrië in handen van de Islamitische Staat.

De grootste verliezers van de Amerikaanse terugtrekking zullen naar alle waarschijnlijkheid de Koerden zijn. Turkije is al langer van zin Noord-Syrië binnen te vallen. De Amerikaanse aanwezigheid vormde daartoe steeds de belangrijkste hinderpaal.