De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) bracht op woensdag een verrassingskerstbezoek aan de Amerikaanse troepen in Irak en Duitsland. Daar verdedigde hij zijn beslissing om de Amerikaanse troepen uit Syrië terug te halen. Hij zei ook dat hij niet van plan was om troepen uit Irak terug te trekken. Het was zijn eerste bezoek aan een conflictzone.

De Amerikaanse president Donald Trump (Rep.) heeft een verrassingskerstbezoek aan de Amerikaanse troepen in Irak gebracht. De president werd vergezeld door zijn ‘first lady’ Melania Trump. Op de terugweg naar huis maakte Trump ook een tussenstop op de luchtmachtbasis in Ramstein in Duitsland.

“Tijd om onze jonge mensen terug te halen” 

Hij sprak de Amerikaanse troepen toe op Al Asad luchtmachtbasis ten westen van Baghdad. Daar verdedigde hij zijn recente beslissing om Amerikaanse troepen uit Syrië terug te halen. “Onze aanwezigheid in Syrië was niet voor onbepaalde duur en het was nooit de bedoeling om permanent te zijn”, zei Trump. Sommige troepen konden volgens de president “nu naar huis terugkeren naar hun familie”.

“Het is tijd om onze jonge mensen terug te halen”, zei de president tegen de aanwezige pers. “En ik heb veel brieven ondertekend en ik hou er niet van om die brieven, die zeggen dat jouw jongen of jouw meisje is vermoord, naar de ouders thuis sturen. Ik vind het niet leuk om het te doen. We doen het al lang genoeg.”

Eerste bezoek door Trump in conflictzone

Trump zei dat hij niet van plan is om troepen uit Irak terug te halen. Tijdens zijn bezoek had hij ook ontmoetingen met militaire bevelhebbers de Amerikaanse ambassadeur in het land. Een ontmoeting met de Iraakse premier Adel Abdul Mahdi kon niet doorgaan vanwege veiligheidsproblemen. De twee hadden wel een telefonisch onderhoud.

Het is het eerste bezoek van Trump aan Amerikaanse troepen in een conflictzone. Ook de vorige Amerikaanse presidenten, George W. Bush (Rep.) en Barack Obama (Dem.) brachten tijdens hun ambtstermijn een verrassingskerstbezoek aan de Amerikaanse troepen in Irak.