Voormalig staatssecretaris voor Asiel en Migratie Theo Francken (N-VA) sprak in een videoboodschap op sociale media zijn steun uit voor de ‘Mars tegen Marrakesh’ die deze zondag plaatsvindt in Brussel. Hiermee gaat hij in tegen de partijlijn.

De ‘Mars’ is een betoging tegen het pas door regering Michel II goedgekeurde VN-migratiepact en gaat uit van een aantal rechtse jongeren- en studentenorganisaties zoals het KVHV, NSV!, Schild & Vrienden. en Vlaams Belang Jongeren. Opmerkelijk is dat Francken zijn steun geeft ondanks eerdere verklaringen van N-VA dat men niet staat te springen om zich met de organisatoren te associëren. “We voeren onze strijd in het parlement en staan niet te springen om met Schild & Vrienden de straat op te gaan”, liet Peter de Roover afgelopen week optekenen in De Morgen.

https://www.facebook.com/franckentheo/videos/1911397968908710/?__xts__%5B0%5D=68.ARAseHtBVH1goo4HLMZ_Y0li8V5llvGwel2al0DmEpes4PWGM_7DmNVN61VS9SNEvNzRcxnpINKhA4ioZTGmUvSgyIZR5WMWaqI_SuY228tPpLQ9VuKzCj3EAoPwMwh6cWxL03JtZU9YX0b5vkcbY25f8fbBwBKpPQ2LdovhTlr1tubNoJzQg3furqxTUzLfbF_3Gyw0t8NuxoejqzgCzeBvJO2TTcR4T9fE-LfF4axnLKi_HX7Tcz4ftSa64wUBM041lySxqYJ2L-IFURtMUP2AmwWvux6zh1niNafsTWQwI5KXsuU-qYlwFHYFm6TyFthyavmQ6JPk0MW6e9jTNEeQ_wjhqiXE16IBLw&__tn__=-R

‘Brusselse selectiviteit’

“Ik geef alle steun aan mensen die hun protest willen uiten, hun frustratie, maar ook hun bezorgdheid over dat pact”, zo zegt hij. “Want ik deel die bezorgdheid, en die woede en die frustratie daarover absoluut.” “Ik denk dat het belangrijk is om een signaal te geven dat wij tegen het huidige model zijn van chaos, illegaliteit, verdrinkingen en culture problemen.”

Francken hekelde de selectiviteit van de Brusselse politici in het weigeren van betogingen. “Ik heb heel veel betogingen gehad als staatssecretaris, vaak van illegalen, mensen zonder papieren. […] Die hebben ook vaak de kleine ring van Brussel afgezet. Dat was allemaal oké”, aldus Francken. “Maar een betoging tegen Marrakesh, tegen die ongebreidelde instroom van migranten, dat kan dan niet.”

Er was deze week immers enige commotie over de vraag of de ‘Mars’ wel zou doorgaan. Afgelopen woensdag kondigde Brussels burgemeester Philippe Close (PS) aan dat er geen sprake kan zijn van toe te laten dat een bruine mars in Brussel doorgaat”, en werd de mars dus verboden omwille van een politiek motief. De organisatoren lieten echter weten dat ze het daar niet bij zouden laten en dat men in elk geval aanwezig zou zijn. Ze trokken ook naar de Raad van State, die hen gelijk gaf.

Kritiek op beleid, niet op migranten

De voormalige staatssecretaris waarschuwt er echter wel voor om zich niet te wreken tegen individuele migranten. “Dat werkt alleen maar in de agenda van onze tegenstanders,” aldus Francken. [“Onze kritiek] moet een kritiek zijn op het beleid, het model dat we momenteel hebben, maar ‘revancheer’ u nooit tegen individuele migranten of personen.”