De Oostenrijkse vicekanselier en FPÖ-leider Heinz-Christian Strache heeft voorgesteld om geen Oostenrijks staatsburgerschap meer toe te kennen aan Turken. Dat schrijft Kronen Zeitung. Strache verwijt de Turkse regering een gebrek aan medewerking bij het identificeren van Oostenrijkers die ook de Turkse nationaliteit hebben.

Het voorstel is een reactie op een vonnis van het Grondwettelijke Hof van Oostenrijk. De rechtbank koos de kant van een man die zijn Oostenrijkse nationaliteit dreigde te verliezen, nadat zijn naam op een Turkse kieslijst werd aangetroffen. De man in kwestie woonde 40 jaar in Oostenrijk, had sinds 1996 een Oostenrijks paspoort en hij kon volgens de rechtbank bewijzen dat hij afstand had gedaan van de Turkse nationaliteit.

Kieslijst

De kieslijst uit 2015 die door de FPÖ werd gebruikt om dubbele onderdanen te identificeren zou volgens de rechtbank niet volledig betrouwbaar zijn. De kieslijst vormde de belangrijkste bron van informatie voor zaken tegen mensen met zowel de Turkse als Oostenrijkse nationaliteit, aangezien de Turkse overheid niet voldoende wenst mee te werken.

Enkel voor de hoofdstad Wenen had men een lijst met 18.000 verdachten op basis van de kieslijst. Alle rechtszaken tegen hen zullen nu beëindigd worden.

Bijval van ÖVP

Strache krijgt alvast bijval van coalitiepartner ÖVP. ÖVP-regeringscoördinator Gernot Blümel zei na een ontmoeting met minister van Binnenlandse Zaken Herbert Kickl (FPÖ) dat zij “nu alle juridische mogelijkheden hebben […] dit kan ook een opschorting van de toekenning van de Oostenrijkse nationaliteit betekenen”.

Zonder expliciete toestemming van de staat is het in Oostenrijk verboden om te beschikken over de dubbele nationaliteit. Die wet is overigens niet het werk van de nieuwe rechtse regering, maar bestaat al langer. Er wordt geschat dat zo’n 100.000 Turken op die manier hun Oostenrijkse nationaliteit kunnen verliezen.

ADVERTENTIE