De ‘Central European University’ van George Soros zal uit Hongarije vertrekken. De universiteit zal nu een nieuwe campus in Oostenrijk openen. Het vertrek van de CEU hing al een tijdlang in de lucht.

De ‘Central European University’ (CEU) werd in 1991 opgericht door de linksliberale miljardair George Soros. Het zit er al langer bovenarms op tussen Soros en de rechtsnationalistische regering van Viktor Orbán (Fidesz). Eerder dit jaar werd ook ‘Open Society Foundations’, het belangrijkste financieringsnetwerk van Soros, gedwongen om Hongarije te verlaten.

“CEU verdreven”

“De CEU werd verdreven”, zei rector Michael Ignatieff in een verklaring. “Dit is ongekend. Een Amerikaanse instelling is verdreven uit een land dat een NAVO-bondgenoot is. Een Europese instelling is verdreven uit een lidstaat van de EU. Een willekeurige uitzetting van een gerenommeerde universiteit is een flagrante schending van de academische vrijheid. Het is een donkere dag voor Europa en een donkere dag voor Hongarije.”

Het vertrek van de CEU hing al een jaar in de lucht na een wetswijziging rond het Hongaarse onderwijs. De nieuwe wet stelde dat een buitenlandse universiteit enkel in Hongarije kon werken als het ook cursussen in het land van oorsprong verstrekte. Volgens de CEU diende de wet om hen te viseren. De universiteit zal de deuren opnieuw opendoen in Wenen.