De president van Congo, Joseph Kabila, uitte zich opvallend kritisch voor ons land. Dat bericht Het Laatste Nieuws. In een interview met Le Soir zaterdag zei hij dat “sommigen in België geloven dat Congo nog altijd een kolonie is”. Hij stak ook zijn minachting voor oud-minister van Binnenlandse Zaken Karel De Gucht niet onder stoelen of banken. “De Gucht is een kleine racist. Ik hou niet van racisten.”

De mentaliteit van de Belgen staat Kabila niet aan. Hij hekelt onze “geestesgesteldheid” en vindt dat ons land teveel denkt dat we ons kunnen moeien, “dat de Belgen nog steeds het overgewicht moeten hebben over de Congolezen.” “Dat werkte misschien bij onze vaders – die er niet meer zijn – maar voor ons, de kinderen van hen die het kolonialisme bevochten hebben in dit land, is het ontoelaatbaar.”

“Ik meen dat wij vrije mensen zijn en Congo een onafhankelijk land”, zo gaat hij verder. “En dat we geen verantwoording moeten afleggen aan een minister van buitenlandse zaken die zich in België bevindt.” Vooral de persoon van Karel de Gucht zit hem hoog, die hij als een racist wegzet. De Gucht was minister van Buitenlandse Zaken tussen 2004 en 2009 en had tijdens zijn ambtstermijn enkele aanvaringen met de Congolese president. In 2006 verbrak Kabila de diplomatieke betrekkingen met ons land.

Volgens Kabila is het bovendien niet aan België om “te kiezen wie dit land leidt, politici van de oppositie uit te nodigen in [het Waals-Brabantse] Genval, hen chocolade aan te bieden…” Dat zijn volgens hem “neokolonialistische neigingen, die men niet zou aanvaarden van China, Rusland of de Verenigde Staten, en dus ook niet van de Belgen”

Onafhankelijkheid

Kabila haalde ook de moord op Lumumba aan, die na bijna 60 jaar duidelijk nog niet helemaal verteerd is. Patrice Lumumba was de eerste premier van het onafhankelijke Congo in de jaren ’60. Hij werd echter al gauw koud gemaakt met Belgische betrokkenheid nadat hij eerder koning Boudewijn beledigd had.

Na de onafhankelijkheid ging het bergaf met Congo, dat ondanks een bijzonder rijke voorraad aan grondstoffen al snel één van de armste landen ter wereld werd. Veel van wat onder Belgisch bestuur aan faciliteiten en structuren was opgebouwd ging verloren. De ene dictator volgde de andere op en een reeks bloedige conflicten ontwikkelden zich, voornamelijk in het oosten van het land. Het huidige regime van president Joseph Kabila is als sinds 2001 aan de macht. Hij volgde zijn vader Laurent-Désiré Kabila op na diens moord in datzelfde jaar.

Verkiezingen

Joseph Kabila had in 2016 al zijn tweede ambtstermijn als verkozen president erop zitten, waarna hij in feite moest aftreden en volgens de kieswet niet meer mocht opkomen. Hij blijft echter aan de macht tot op de dag van vandaag. Maar over een drietal weken zullen dan toch verkiezingen plaatsvinden waar Kabila zelf niet meer aan deelneemt. Na een lange periode van onzekerheid stelde hij net op het nippertje Emmanuel Ramazani Shadary aan als presidentskandidaat van zijn meerderheid. “Wat me verraste was dat mijn beslissing kon verrassen: ik heb gedaan wat ik altijd gezegd heb.”

Ondanks een ebola-uitbraak in Noord-Kivu en de aanhoudende conflicten verliep alles tot nu toe “voor 90 procent normaal”, beweert Kabila. “De campagne is kalm begonnen, en de afwezigheid van incidenten toont de politieke maturiteit van de bevolking aan. Dan rest de beveiliging op de dag van de verkiezingen zelf nog. Na 23 december moeten we op de resultaten wachten. Ik geloof dat alles goed zal verlopen.”