Zondag 22 januari 2017 werd het levenloze lichaam van de Roeselaarse Sofie Muylle (27) gevonden op het strand van Knokke. Al snel werd een verdachte gevonden, de Roemeen Alexandru Caliniuc (intussen 24). Deze ochtend vond een reconstructie plaats van de feiten, zo brengt onder meer Het Laatste Nieuws. Volgens experts zou blijken dat Muylle “het meest waarschijnlijk” stierf aan onderkoeling nadat ze werd verkracht door Caliniuc. De Roemeen filmde zijn daad en liet Sofie Muylle hierna voor dood achter.

Enkele maanden geleden liet Caliniuc nog weten dat hij graag had gesproken met de vader van Sofie Muylle. Hij wilde alles vertellen over de noodlottige nacht van 22 op 23 januari. Daniël Muylle stemde hiermee in, maar kon de biecht nooit horen omdat de onderzoeksrechter hier op het laatste moment een stokje voor stak. Hij wilde niet dat vader Muylle werd verward met halve waarheden. Caliniuc werd daarbij opgedragen om eerst alles te verklaren aan de speurders. Deze ochtend werd in dit kader ook een reconstructie gehouden.

Onderkoeling doodsoorzaak na verkrachting?

Sofie Muylle, schoonheidsspecialiste van beroep, was met haar vriend in Knokke aan het uitgaan toen ze besloot om buiten een luchtje te scheppen rond 05u00. Haar handtas met haar gsm en sigaretten liet ze in het café. Een wandelaar vond haar iets meer dan zeven uur later dood aan onder een staketsel op het strand, blouse binnenstebuiten gekeerd, slip en nylonkousen half afgetrokken. Haar winterjas lag meer dan een halve kilometer verderop.

Alexandru Caliniuc beweert dat hij de jonge vrouw per toeval vond toen hij een sigaret ging gaan roken op het strand. Hij geeft toe dat hij haar heeft verkracht, maar ze zou reeds uitgeteld en toegetakeld op het strand hebben gelegen. Hij nam verschillende beelden – inclusief selfies – en video’s van haar waarna hij haar uiteindelijk onder een staketsel verstopte. Terwijl hij daarmee bezig was, nam hij audiofragmenten op – als was hij een voetbalcommentator. Op basis van de beelden gaan speurders er van uit dat Muylle tijdens de eerste foto’s – getrokken rond 08u30 – nog leefde. Op een laatste foto genomen rond 10u30, terwijl ze reeds onder het staketsel lag, zou ze allicht al overleden zijn. Iets na de middag vond een wandelaar dan het lichaam.

Onderkoeling zou volgens meerdere gerechtelijke bronnen van Het Laatste Nieuws de “meest waarschijnlijke doodsoorzaak” zijn van Sofie Muylle. Dat het slachtoffer volgens metingen tussen de 1 en 1,8 promille alcohol in het bloed zou gehad hebben, zou de onderkoeling hebben versneld.

ADVERTENTIE