In de lessen seksuele voorlichting in Brighton en Hove zal aan leerlingen van acht jaar en ouder verteld worden dat “alle genders” hun regels kunnen krijgen. Dat brengt The Daily Mail. De richtlijnen zouden tot doel hebben te voorkomen dat meisjes die zich als jongens identificeren beledigd worden.

Het gemeentestuur van de Engelse steden Brighton & Hove heeft nieuwe richtlijnen voor leerkrachten inzake seksuele voorlichting uitgevaardigd. In de lessen rond seksuele voorlichting zal aan leerlingen van acht jaar en ouder verteld worden dat alle ‘genders’ hun regels kunnen krijgen. De richtlijnen zouden tot doel hebben te voorkomen dat meisjes die zich als jongens identificeren beledigd worden.

“Jongens kunnen hun regels krijgen”

“Transjongens en -mannen en niet-binaire mensen kunnen hun regels krijgen”, luidt de richtlijn. Daarnaast stelt het document dat taalgebruik rond menstruatie inclusief moet zijn en “alle genders” moet omvatten. Ook moeten “alle toiletten voorzien worden van vuilnisbakken voor menstruatieproducten”.

“Door doeltreffend onderwijs over menstruatie en puberteit aan te moedigen, hopen we het stigma te verminderen en ervoor te zorgen dat geen enkel kind of jongere zich schaamt wanneer hij of zij binnen of buiten de school om menstruatieproducten vraagt als zij die nodig hebben”, aldus het gemeentebestuur van Brighton & Hove.

“Wij geloven dat het belangrijk is dat alle genders samen kunnen leren en praten over menstruatie. Onze aanpak erkent het feit dat sommige mensen met een menstruatieperiode trans of niet-binair zijn”, klinkt het tot slot.

“Zal kinderen in de war brengen en meisjes benadelen”

Op de richtlijnen kwam al snel bakken kritiek. Conservatief Parlementslid David Davis noemde de plannen “krankzinnig”. “Leren over regels is al een moeilijk onderwerp voor kinderen van die leeftijd, dus het idee dat meisjes die denken dat ze jongens zijn ook hun regels krijgen, zal hen volledig in de war brengen”, aldus Davis.

“Door beïnvloedbare kinderen te vertellen dat jongens ook naast meisjes kunnen menstrueren, zal ervoor zorgen dat meisjes die echt steun nodig hebben […] naar de zijlijn verwezen worden”, zegt feministe Julie Bindel.