In ‘De Zevende Dag‘ bevestigde CD&V-voorzitter Wouter Beke het bestaan van communautaire afspraken in de zogenaamde ‘Atomaschriftjes‘. Concreet gingen N-VA, MR, CD&V en Open Vld akkoord met het voor herziening vatbaar verklaren van de grondwet. Ook nu is Beke hier nog een voorstander van, al “bemoeilijkte” volgens hem N-VA-voorzitter Bart De Wever dit proces.

Wil men na de verkiezingen in mei de grondwet wijzigen, dan moet deze eerst voor herziening vatbaar worden verklaard. Doordat na een verklaring tot herziening van de grondwet automatisch verkiezingen volgen, neemt men een dergelijke maatregel altijd voor de verkiezingen. Volgens Beke waren de Zweedse partijen, bij het formeren van de regering-Michel, overeengekomen om op het einde van de legislatuur een dergelijke verklaring op te stellen.

De CD&V-voorzitter is nog steeds principieel voor een verklaring tot herziening van de grondwet. “Ik heb daar nooit een geheim van gemaakt”, stelde Beke in ‘De Zevende Dag‘. Alleen heeft u (verwijst naar De Wever, n.v.d.r.) de zaak nu wel erg bemoeilijk door uit de regering te stappen.”

Rutten: “Heel jammer dat het communautaire spook nu weer opduikt”

Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten bevestigde eveneens de afspraak, al blijft haar partij – dixit Rutten – “liefst zo ver mogelijk van communautaire discussies”. “Ik heb helemaal geen zin om het land te splitsen. Je kunt natuurlijk wel discussies voeren over staatsvermindering, minder politici, de afschaffing van de senaat,” klonk het bij de liberaal in ‘De Zevende Dag‘.

Daarnaast hekelde Rutten de uitlatingen van Herman De Bode, de ex-kabinetschef van Jan Jambon, in De Tijd. Zo gaat de liberale niet akkoord met de analyse dat een onbestuurbaar België de enige mogelijkheid is om het land drastisch te veranderen. “Ik vind het heel jammer dat het communautaire spook nu weer opduikt. Mensen van de N-VA die nu zeggen dat het om de onbestuurbaarheid van het land te doen is. Dat kunnen we missen als de pest”, aldus Rutten.