Het voortbestaan van de regering-Michel hangt aan een zijden draadje. Zo proberen regeringspartijen elkaar al de zwarte piet toe te schuiven, keert een vicepremier vervroegd terug uit Afrika om een partijbestuur te kunnen bijwonen en beschouwen meerderheidsbronnen de val van de regering als onvermijdelijk“. Premier Charles Michel (MR) zal moeten “toveren” stelt een belangrijke N-VA-bron tegenover VRT NWS

De regering-Michel zit in de penarie. De grote boosdoener? Het ‘pact van Marrakech’ of formeel het ‘Global Compact for Safe, Orderly and Regular Migration’. Doordat de N-VA zich tegen het pact keert en de andere regeringspartijen het steunen, ontstond er een patstelling zonder eenvoudige uitweg. Kenmerkend voor deze heikele situatie werden er aan De Standaard en Le Soir documenten gelekt waaruit blijkt dat staatssecretaris voor Asiel en Migratie, Theo Francken (N-VA) en minister van Binnenlandse Zaken, Jan Jambon (N-VA), niet al te alert reageerden op het migratiepact.

Daarnaast voert de linkse oppositie de druk op de regering op. Zo legden ze twee resoluties neer die de premier oproepen om naar Marrakech af te reizen en zijn goedkeuring te verlenen. Groen en co staan evenwel, in het geval de meerderheidspartijen er tegen donderdag niet in slagen om een akkoord te bereiken, te popelen om Open Vld, CD&V en MR een wisselmeerderheid aan te bieden. Komt het tot een dergelijk scenario, dan denkt N-VA-fractieleider Peter De Roover “dat men het vertrouwen in deze coalitie opzegt”. “Ik heb de indruk dat men ons dan uit de regering duwt”, citeerde BELGA eerder de N-VA-fractieleider.

Geen uitweg

Volgens VRT NWS betwijfelt de N-VA of Michel de Vlaams-nationalisten kan overtuigen met een oplossing. De premier zal, dixit een N-VA-bron, moeten “toveren”. Tevens merkt men op dat Michel vrijdag geen ministerraad bij elkaar durfde te roepen omdat de regering anders zou zijn gevallen. Wel heeft Michel achter de schermen al verschillende contacten gehad.

Niettemin gaan volgens de openbare omroep de meeste meerderheidspartijen ervan uit dat de val van de regering niet meer te vermijden valt. Eind januari of begin februari – afhankelijk van hoelang de koning het ontslag van zijn regering in beraad blijft houden – zouden er dan nieuwe verkiezingen komen. Enig probleem? Enkele maanden later, in mei, vinden de Vlaamse en Europese verkiezingen plaatst. Als gevolg hiervan dreigt het federale niveau in een impasse te belanden omdat de onderhandelaars zullen wachten op de resultaten van het Vlaamse niveau.

Cui bono?

Een ander aspect betreft de vraag of de Franstalige liberalen en de N-VA nog door één deur kunnen. Beschouwt de MR de N-VA nog als een betrouwbare partner? De Vlaams-nationalisten denken volgens VRT NWS van wel. Immers, door het been stijf te houden kan Michel tonen dat hij geen ‘handpop’ van De Wever is. “Als we allebei goed scoren, dan kunnen we na de verkiezingen werk maken van Michel II met dezelfde partijen”, klinkt het bij de N-VA. Daarnaast dient men ook op te merken dat met betrekking op de wet op de woonstbetredingen de MR evenzeer van gedacht veranderde. Zo was er een akkoord binnen de regering maar strandde het voorstel op de blauwe Kamerzetels.