Studenten van de rechtsnationalistische studentenvereniging NSV hebben vanmiddag actie gevoerd tegen de ondertekening van het migratiepact van Marrakesh. “Het migratiedictaat van Marrakesh is een Paard van Troje voor Europa. De premier zou beter luisteren naar de 87% van de bevolking die het pact verwerpt.”

Afgelopen weken is er veel te doen geweest over het VN-migratiepact van Marrakesh, een document van afspraken over de omgang met migranten. Volgens critici gaat het echter om een zeer eenzijdig document dat migratie louter als iets positief ziet en bovendien de soevereiniteit van landen afneemt. In Europese landen is dan ook bijzonder veel ophef over het pact, zeker ook in ons land.

Paard van Troje

Tot op heden is nog steeds niet duidelijk of België zal instemmen met het pact. De studenten van de nationalistische studentenvereniging NSV hopen alvast van niet. Vanmiddag trokken ze met een houten paard naar het parlement om premier Charles Michel (MR) symbolisch het ‘Paard van Troje’ – wat het migratiepact volgens hen in werkelijkheid is – cadeau te doen.

“Het migratiedictaat van Marrakesh is een Paard van Troje voor Europa. De premier zou beter luisteren naar de 87% van de bevolking die het pact verwerpt, stelt NSV-praeses Otto Van Malderen. Ze zijn onder meer niet te spreken over het feit dat het pact collectieve uitzetting van illegalen verbiedt, dat het pact migratie als een eenzijdig positief fenomeen beschrijft en omdat het pact de persvrijheid bedreigt.

Regering Michel aan zijden draadje

De regering-Michel hangt intussen nog steeds aan een zijden draadje vanwege het pact van Marrakesh. N-VA keert zich als enige regeringspartij tegen het pact, alle andere regeringspartijen steunen het. Daardoor is een patstelling ontstaan waar geen oplossing voor te vinden lijkt te zijn.

Daarnaast voert de linkse oppositie de druk op de regering op. Zo legden ze twee resoluties neer die de premier oproepen om naar Marrakesh af te reizen en zijn goedkeuring te verlenen. Groen en co hebben de regering op die manier een wisselmeerderheid aangeboden, wat gisteren goedgekeurd werd in de Kamer. N-VA-fractieleider Peter De Roover stelde dat men in dat geval de N-VA uit de regering duwt.

Zaterdag lieten verschillende meerderheidsbronnen aan VRT NWS weten dat volgens hun een val van de regering “onvermijdelijk” isCharles Michel zal moeten “toveren”, klonk het bij een belangrijke N-VA-bron. Tevens merkt men op dat Michel vrijdag geen ministerraad bij elkaar durfde te roepen omdat de regering anders zou zijn gevallen. Wel heeft Michel achter de schermen al verschillende contacten gehad.

https://www.facebook.com/206798700258264/videos/2744401592546766/?__xts__%5B0%5D=68.ARDZpcQxmFk7G7DSlqEz67scNpzjieHnCXLNjhCdQ46DAbq2O6JJART2tJfUi_WUS7Wqr_jSJDYJgc6jA3EMEEMBfkRl14ZHnUgJjk61UTzaoThgpgM2u_liHl_UxofboUMP68W-aN5C4CHeC0Iz83JDPbyMAU2IVhweHQ2ocXTY0oohGJfl7DAVzqwHSlaRZ-45xEzl4adU6uJlCyignBR6_Y14AneVx7yYrFK5014F2HZZqBWjyIe99sjA-O4V77krvc1O0TIZK5eHJ1SSKCYKQVuE1VNA1wcTeW26aYQjK53NVzl76EjgJnH_TDgTdGyEKiHdscYUjQIKd4CxV0Lky8EaMIrAe7oyZw&__tn__=-R