IS-vrouwen Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal haalden vandaag voor de Brusselse kortgedingrechter hun gelijk: de Belgische Staat moet de vrouwen én hun zes kinderen binnen de 40 dagen repatriëren. “Zo niet”, oordeelde de rechtbank volgens BELGA, “moet [de Belgische Staat] een dwangsom betalen van 5.000 euro per dag vertraging en per kind, begrensd tot maximum 1 miljoen euro”.

Moslimbekeerlinge Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal werden in maart dit jaar veroordeeld tot vijf jaar celstraf. Dit wegens het lidmaatschap van terreurorganisatie IS. Wielandt en Abouallal vertrokken in 2013 samen met hun man en kinderen naar het front in Syrië. Nu IS nagenoeg verslagen is, verblijven de twee vrouwen met hun vijf kinderen in het kamp Al-Hol, in het noordoosten van Syrië. Eerder hadden ze vruchteloos samen met Child Focus een rechtszaak tegen de Belgische Staat aangespannen om onze overheid te dwingen hun kinderen te repatriëren. Dit ondanks hun spot op Facebook jegens de Belgische Staat toen ze in 2015 er nog een tweede keer in slaagden om vanuit België naar Syrië te gaan.

Vandaag raakte bekend dat de twee vrouwen, in een nieuwe procedure, de rechter wel konden overtuigen. Zo moet de Belgische Staat van de kortgedingrechter “alle noodzakelijke en mogelijke maatregelen […] nemen om de zes minderjarige kinderen vanuit Syrië te kunnen laten reizen naar België.” Concreet moet onze overheid van de rechter diplomatiek personeel inschakelen en afspraken maken met de lokale autoriteiten, zodoende dat de IS-families de nodige reis- en identiteitsdocumenten krijgen. Zowel de kinderen als de moeders moeten dus terugkeren naar België.

Dwangsom van 5.000 euro per dag vertraging

Van de Brusselse kortgedingrechter moeten zowel de kinderen als de IS-vrouwen kunnen terugkeren naar België. “De Belgische Staat moet dit doen binnen de 40 dagen na de betekening van de beslissing. Zo niet, moet ze een dwangsom betalen van 5.000 euro per dag vertraging en per kind, begrensd tot maximum 1 miljoen euro”, citeert BELGA uit het vonnis.

Het is vooralsnog onduidelijk of de Belgische Staat tegen het vonnis in beroep zal gaan. Zo “analyseert” men momenteel nog de situatie volgens BELGA. VRT NWS heeft evenwel “uit goede bron” vernomen dat men in beroep zal gaan.