De Belgische staat is verplicht om twee IS-vrouwen en hun kinderen die in Syrië verblijven terug te halen naar België. Ze reisden meermaals af van België naar Syrië en lachten daarbij ook de Belgische staat uit in het gezicht. Wie zijn deze twee IS-vrouwen en hun kinderen? Een portret

Moslimbekeerlinge Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal werden in maart veroordeeld tot vijf jaar celstraf, vanwege hun lidmaatschap van terreurorganisatie IS. Wielandt en Abouallal vertrokken in 2013 samen met hun man en kinderen naar het front in Syrië. De twee vrouwen verblijven er intussen enkele maanden met hun vijf kinderen in het kamp Al-Hol, in het noordoosten van Syrië. In het verleden spanden ze samen met Child Focus een rechtszaak aan tegen de Belgische Staat om onze overheid te dwingen hun kinderen te repatriëren, zonder succes.

Gisteren raakte bekend dat de twee IS-vrouwen via een nieuwe juridische procedure de rechter wel konden overtuigen. De Belgische staat moet binnen de 40 dagen de twee vrouwen en hun 5 kinderen overbrengen naar België. Doen ze dat niet, moeten ze per dag een dwangsom van 5.000 euro betalen per kind. Het is vooralsnog onduidelijk of de Belgische staat in beroep gaat tegen het vonnis.

Strijder en Martelaar

Wie zijn IS-vrouwen Tatiana Wielandt en Bouchra Abouallal eigenlijk? Tatiana Wielandt is een Antwerpse vrouw die zich op jonge leeftijd bekeerde tot de islam. Ze was lid van de Belgische terreurorganisatie Sharia4Belgium en had een relatie met Noureddine Abouallal, kopstuk van de organisatie. Hij is tevens de broer van de andere IS-vrouw die ons land moet terughalen naar België, Bouchra Abouallal.

In 2011 kregen Tatiana Wielandt en Noureddine Abouallal een eerste zoon. Ze noemden hem Mujahid, wat “strijder” betekent in het Arabisch. Op het geboortekaartje van Mujahid prijkt een oorlogskrijger met machinegeweer in de hand. Een jaar later vertrokken Tatiana Wielandt en Noureddine Abouallal samen met hun gezinnen een eerste keer naar het IS-kalifaat in Syrië.

Enkele jaren later, in 2014, wilden de twee IS-vrouwen terugkeren naar België omdat één van hen hoogzwanger was en de andere gewond zou zijn geraakt. Met behulp van de Belgische overheidsdiensten slaagden ze erin België te bereiken. Ze werden ondervraagd maar meteen weer vrijgelaten. Tatiana Wielandt beviel van een tweede zoon en noemde hem Shahid, Arabisch voor “martelaar”.

Na de geboorte van Shahid trokken de twee IS-vrouwen opnieuw naar Syrië. De vrouwen lieten het ook niet na nog even na te trappen. “Jullie systeem heeft gefaald, oh Belgische staat. Jullie hielden ons 24/7 in de gaten en nog is het niet gelukt om ons tegen te houden”, klonk het in een boodschap op Facebook. “We zijn naar Syrië vertrokken omdat wij geloven dat dit een plicht is voor iedere moslim. Jullie hebben ons enkel dat laatste duwtje gegeven.”

In maart 2018 maakte Rudi Vranckx een reportage over de vrouwen waarin ze België smeekten hen terug te laten komen. Die reportage bracht de bal aan het rollen en nu mogen de vrouwen dus effectief terugkeren naar ons land.