De bekende en populaire Zwitserse chocolade van Toblerone is een halal product geworden. Reeds in april schakelde Toblerone over naar een productie volledig conform de islamitische wetgeving, maar ze hielden dit bewust stil uit angst voor een boycot. Alsmaar meer bedrijven maken gebruik van de groeiende halal-industrie in onze regio. 

Wat voeding betreft, mag halal eten niet afkomstig zijn van of in contact zijn geweest met varkens. Daarnaast moeten dieren volgens de correcte islamitische rituelen geslacht worden en moet de gehele productie volgens islamitische voorschriften gebeuren. Het kadert in de fiqh (plichtenleer) van de sharia of islamitische wetgeving. Voeding kan dus halal zijn, maar ook bijvoorbeeld cosmetica of beleggingsfondsen.

Discreet

De moslimbevolking groeit snel in onze regio en steeds meer bedrijven maken gebruik van deze nieuwe markt. Op dit moment is de halal-voedingsindustrie al enkele honderden miljarden euro’s waard, de komende jaren wordt nog veel groei verwacht. Economisch gezien kan halal dus veel opbrengen voor bedrijven.

Ook bij Toblerone was het motief om de halal-markt te betreden van economische aard. Ze willen naar eigen zeggen geen kansen missen op de bloeiende markt van halal-voeding en besloten daarom in april van dit jaar al om over te stappen op een productie volledig conform de islamitische wetgeving. Toblerone bleef bewust discreet over die stap, uit angst voor een boycot jegens Toblerone.

(Lees verder onder de tweet.)


Bloeiende markt 

Ook in ons land zijn tal van grote bedrijven die halal-goederen of halal-diensten aanbieden. Zo heeft Fortis bijvoorbeeld halal-beleggingsfondsen (zonder rente) en ook het bekende Belgische frietbedrijf Lutosa is volledig halal.

Nestlé, het grootste voedingsbedrijf ter wereld, stelde in het verleden al dat ze de absolute nummer 1 willen zijn wat betreft halal-voeding. “Al meer dan 100 van onze fabrieken hebben een halal-certificaat”, aldus een woordvoerder aan Het Laatste Nieuws. Maar ook M&M’s bijvoorbeeld worden intussen volledig halal geproduceerd.