Jan Peumans (N-VA), voorzitter van het Vlaams Parlement en voormalig VU’er, is wederom kritisch ten aanzien van zijn eigen partij. Zo stelt hij tegenover Villa Politica dat het nog maar de vraag is of het verzet van zijn partij tegen het VN-migratiepact “dit allemaal waard” is.

Het is niet de eerste keer dat Peumans zich kritisch opstelt tegenover zijn eigen partij. Zo maakte hij zich eerder al zorgen over de koers van de N-VA. “Dat ranzige taalgebruik, dat is niet aan mij niet besteed”, klonk het in de nasleep van het overlijden van de Koerdische peuter Mawda. Tevens verklaarde Peumans dat Theo Francken (N-VA) volgens hem “niet de geknipte man [is] om de partij te leiden”. “Ik zie dat de oude Volksuniërs zich in toenemende mate ergeren aan het woordgebruik. Ik hoor dat ook in mijn eigen omgeving”, klonk het deze zomer.

Nu, omtrent het controversiële VN-migratiepact, permitteert Peumans zich eveneens wat dissidentie. Hoewel hij zich niet tegen de strategie in verband met het migratiepact verzette, vraagt hij zich af “of het dit allemaal waard was”. “Mijn partij, de N-VA, heeft [het] dit blijkbaar wel waard gevonden. Ze zeggen [dat] ook aan de reacties te zien; het aantal nieuwe leden die ze krijgen. Blijkbaar is dat toch iets wat in de Wetstraat anders leeft dan bij de doorsnee bevolking. Ik hoor ook van die [reacties] maar ik krijg ook tegengestelde reacties, zelfs in mijn eigen familie”, stelde hij voor de camera’s van Villa Politica.

Rutten: “Heerlijke Limburgse nuchterheid”

De vraag of de N-VA het wel zo hard moest spelen gaat de voorzitter van het Vlaams Parlement wat uit de weg. “Ik weet dat niet, het spel is gespeeld, de knikkers zijn verdeeld”, klinkt het. “Ja goed nu moeten ze maar zien hoe ze dat probleem oplossen”. Open Vld-voorzitter Gwendolyn Rutten, die voor het huidige debacle in de richting van de N-VA kijkt, prijst op Twitter de “heerlijke Limburgse nuchterheid” van Peumans.