Gisterenavond werd een politiek turbulente dag afgesloten met een persconferentie door premier Charles Michel (MR). Na een debat op het scherpst van de snee in de Kamer en een even scherpe N-VA-campagne op Facebook tegen het VN-Migratiepact annuleerde de eerste minister het geplande kernkabinet. Tijdens een persmoment zei Michel dat het parlement zich nu maar moest uitspreken over de VN-tekst dat binnen enkele dagen in Marrakesh moet getekend worden. Op Radio 1 zegt vicepremier Kris Peeters  (CD&V) dat als N-VA in het parlement tegen het migratiepact zal stemmen, de partij maar “de consequenties” moet aanvaarden. “Dat zou betekenen dat er mogelijks geen N-VA-ministers in de regering zitten.” 

De regering is sinds enkele dagen en weken in crisismodus. Aanleiding is het VN-Migratiepact dat onder andere migratie verder wil reguleren en gezinshereniging wil bevorderen. Dinsdagvoormiddag klonk het nog dat men werkte aan een oplossing, maar na ondubbelzinnige njet-verklaringen vanwege N-VA-fractiesecretaris in de Kamer Peter De Roover en een (onhandig?) getimede radicale N-VA-advertentiecampagne tegen het pact sloeg de crisisvlam terug in de pan. Michel annuleerde het kernkabinet en liet tijdens een persmededeling weten om het parlement de zaak te laten uitklaren. Een ‘wisselmeerderheid’ zal eenvoudig te vinden zijn voor het pact, gezien enkel N-VA en Vlaams Belang zich kanten tegen de VN-tekst. En tijdens een optreden op Radio 1 gooit Kris Peeters deze ochtend olie op het vuur.

Peeters: “Hoe regering zonder N-VA-ministers moet werken, moet u me later maar eens vragen”

Volgens de CD&V’er kan de N-VA nog “moeilijk in de regering blijven zitten” als het parlement binnenkort voor het pact gaat stemmen (en de N-VA tegen). “Dat zou betekenen dat er mogelijks geen N-VA-ministers meer in de regering zitten. Het is aan N-VA om die consequenties te aanvaarden, niet aan mij.” Hoe dat precies zou moeten werken, “moet u me morgen en andere dagen nog eens opnieuw vragen. Stap voor stap”, aldus nog Peeters. Niemand bij N-VA wilde reageren op de uitlating.

Vanaf 10u00 deze ochtend zal de Kamercommissie Binnenlandse Betrekkingen normaliter een stemming houden over het onderwerp. Dit moest gisteren al doorgaan, maar dat werd uitgesteld. Dat premier Michel eenvoudig een wisselmeerderheid kan vinden, bleek nog maar eens uit een ander Radio 1-optreden deze morgen. Groen-voorzitster Meyrem Almaci, die gisteren de N-VA-campagne tegen het pact nog “degoutant” noemde, stelt vandaag dat haar partij wil “dat ons land het VN-migratiepact steunt”. De ecologistische politica vindt de tekst “evenwichtig” zoals ze nu voorligt. “De tekst vertrekt vanuit mensenrechten. Blijkbaar hebben sommige partijen daar tegenwoordig problemen mee.”

(Lees verder onder de tweet.)

Als de meerderheid (of wat er nog van overschiet tenminste), een interpretatieve tekst naast de VN-tekst legt – zoals de MR, CD&V en Open Vld wel wensen, maar de N-VA als onvoldoende acht – wil Groen die wel eerst ten gronde inspecteren. “Die interpretatieve nota moet voor ons de tekst respecteren en weerspiegelen. Laten we straks kijken waarmee men op de proppen komt.”

Verwacht wordt dat de N-VA de regering “niet langer [zal] steunen” als een wisselmeerderheid voor het VN-pact wordt gevormd. In Villa Politica benadrukte De Roover echter deze ochtend echter dat wat voorligt in de Commissie een ‘resolutie’ is, hetgeen adviserend en niet bindend is: een “opinie van de partijen”, dixit De Roover, die de regering dus naast zich kan neerleggen als het dat wenst.