Na weken van hevig protest halen de gele hesjes een slag thuis. Franse media melden dat verwacht wordt dat de Franse premier Édouard Philippe de geplande verhoging van brandstofprijzen tijdelijk zal opschorten. Alleen is het onduidelijk of hiermee het protest van de ‘gele hesjes’ of de ‘gilets jaunes’ getemperd zal worden. Binnen de burgerbeweging is er immers onenigheid over wie namens de zeer diverse groep kan spreken, die recentelijk ook door gewelddadige extreemlinkse anarchisten zou zijn geïnfiltreerd.

De Franse belastingverhogingen op brandstof, gepland om in te gaan op 1 januari, zullen uitgesteld worden. Dit allicht voor enkele maanden. Deze ochtend sprak Frans premier Édouard Philippe (Les Républicains) voor een “geconsolideerde vergadering” van parlementsleden van meerderheidspartijen LREM (de partij van president Emmanuel Macron) en de centristische MoDem. Hier zou hij een ‘moratorium’ of een uitstel hebben voorgedragen inzake de geplande taksenverhoging op brandstof.

Taksenverhoging op brandstof uitstellen moet gele hesjes ‘sussen’

Het uitstel werd al eerder voorgesteld door de partij van Macron bij monde van Stanislas Guérini, de nieuwe LREM-voorzitter sinds dit weekend. “De tijd voor het debat is aangebroken, we tillen het potlood op, we maken een stop […]”, zo citeert Le Figaro de LREM-voorzitter. “Er moet een pauze zijn om het debat op zijn plaats te krijgen.” Deze pauze zou bovendien “gezond zijn” en helpen om “het land te sussen”.

Of dat echter effectief de woede van de gele hesjes zal sussen valt nog af te wachten. France Inter rapporteerde deze ochtend vroeg dat een geplande vergadering tussen de overheid en vertegenwoordigers van de ‘gele hesjes’ werd geannuleerd. Dit na onenigheid binnen de groep. Enkele vertegenwoordigers van de groep die met de regering wilden praten zouden zelfs met de dood bedreigd zijn door andere leden.

In de France Zondagskrant schreven vertegenwoordigers van de ‘gilets jaunes libres’ – de ‘vrije gele hesjes’ – nog een tribune-artikel waarbij hun “constructieve woede” werd duidelijk gemaakt en standpunten werden opgesomd. Het gaat onder meer om de openbaarmaking van de algemene fiscaliteit, een nationale sociale conferentie omtrent taksen, reguliere referenda over de materie en proportionele vertegenwoordiging in het parlement “zodat de bevolking beter vertegenwoordigd wordt”. Momenteel is er in Frankrijk een majoritair systeem in voege, zodat enkel de partij met de meeste stemmen (alle) zetels krijgt in een kiesarrondissement.

(Lees verder onder de tweet/video.)

Protesten worden heviger

De ‘gilets jaunes’-betogingen liepen zaterdag flink uit de hand in Parijs. Er vielen 133 gewonden en meer dan 400 relschoppers werden opgepakt. Zes gebouwen werden bestormd en 187 branden geblust. De Arc de Triomphe moest er tevens aan geloven en graffitischade ondergaan.

Ook viel er opnieuw een dode bij een wegblokkade. Dit in Arles. Een automobilist reed in op een vrachtwagen nadat die plots moest stoppen voor een file veroorzaakt door de blokkade. Bij eerdere acties door de ‘gele hesjes’ op Franse snelwegen vielen reeds twee doden. Een vierde persoon werd zaterdag nog gewond tijdens protesten in Marseille. Een bejaarde vrouw werd in het gezicht geraakt door een traangasgranaat terwijl ze het raam van haar flat dichtdeed. Ze overleed zondag tijdens de operatie aan haar gezicht en schedel.

Ook in ons land staat premier Charles Michel (MR) open voor een gesprek met de ‘gele hesjes’ die ook in ons land betogen. Gewelddadige infiltranten worden echter niet als gesprekspartner gezien, wel vertegenwoordigers van een “meer gestructureerde” beweging. Het kabinet van Michel wil ook bekijken of een verlaging van accijnzen mogelijk is. Eerder in november liet het kabinet van de premier echter nog weten dat het “niet aan de orde” is om de taksen te veranderen.