De voormalige kabinetschef van gewezen vicepremier Jan Jambon (N-VA), Herman De Bode (N-VA), hoopt op de onbestuurbaarheid van het land nu de regering gevallen is. In een interview met De Tijd drukt hij zijn wens uit dat een existentiële politieke crisis de aanleiding zou vormen om België eindelijk te hervormen tot een confederaal land. Vlaanderen moet daarbij Brussel loslaten zodat het haar verantwoordelijkheid als Europese hoofdstad kan waarmaken.

“Ik hoop dat het land onbestuurbaar wordt. Het is de enige manier om het ten gronde te veranderen,” stelt de vertrouweling van Bart De Wever en voormalige topman van McKinsey in het interview. “Dat zal op korte termijn wel wat pijn doen en ons geld kosten. Maar als je daardoor tien jaar miserie en aanmodderen bespaart, dan is zo’n crisis dat zeker waard.”

Voor hem is het land in feite nu reeds onbestuurbaar. “Probeer nog maar eens een federale regering te vormen als Wallonië opnieuw een ruk naar links maakt zoals de peilingen aangeven. Dat zal niet lukken. De MR krijg je nooit zover om opnieuw als enige Franstalige partij in de regering te stappen. En aan Nederlandstalige kant zal de N-VA niet verliezen. Ik denk dat we er zelfs licht op vooruit zullen gaan.”

Confederalisme

Confederalisme is in zijn ogen dichterbij dan ooit. Het zal er “veel sneller komen dan mensen denken.” “Niet omdat de N-VA plots 50 procent van de stemmen in het land zal halen, maar omdat het de enige oplossing zal zijn om uit de chaos te geraken.” De Franstaligen zouden er zelfs al op voorbereid zijn: “Wij zijn naïevelingen als we in Vlaanderen denken dat ze in Wallonië niet klaarstaan om dat model te implementeren. PS heeft die scenario’s klaarliggen.”

In zo’n scenario zal Vlaanderen haar hoofdstad moeten loslaten, vindt De Bode.“Brussel maakt in mijn ogen geen deel meer uit van Vlaanderen. Dat is al lang geleden een totaal andere stad geworden, met een andere dynamiek, andere uitdagingen, een andere samenstelling van de bevolking. Brussel heeft een andere finaliteit. Het moet zijn rol als hoofdstad van Europa eindelijk eens waarmaken.”

Dura lex, sed lex?

Nu de regering gevallen is, lijkt het onwaarschijnlijk dat het parlement nog voor de verkiezingen de grondwet voor herziening vatbaar verklaart, wat er ook in geheime schriftjes moge staan. Dat was een eis van N-VA want enkel dan kan de grondwet de volgende legislatuur gewijzigd worden en dus het land ten gronde veranderd.

Maar dat is voor De Bode geen bezwaar “Ik ben geen grondwetsspecialist, maar nood maakt dikwijls wet. Als dat de enige manier is om het land bestuurbaar te houden zal men wel een oplossing vinden. In het verleden hebben we de koning ooit drie dagen onbekwaam verklaard om iets door te duwen. Ik ben er zeker van dat er nog creatieve oplossingen te bedenken zijn.