De ‘Mars tegen Marrakesh’, de manifestatie die zondag gepland is tegen het VN-Migratiepact en het migratiebeleid van Michel II, zou dan toch doorgaan. Eerder besloten Brussel Stad en het Brussels Gewest om geen toestemming te geven aan “een bruine mars in Brussel”, zo klonk het opmerkelijk. Maar de organisatoren zijn echter vastberaden en zijn niet van plan om te annuleren. Dat heeft men duidelijk gemaakt aan BELGA en werd bevestigd aan onze redactie.

Vorige week kondigden verschillende rechtse en nationalistische organisaties aan om een betoging tegen het VN-Migratiepact te organiseren. Maar woensdag lieten Brussels burgemeester Philippe Close (PS) en Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) weten dat de Mars tegen Marrakesh niet mocht doorgaan. Na enkele dagen beraad verhulde men de politieke motivatie van het verbod nauwelijks: “[We] laten [niet toe] dat een bruine mars in Brussel doorgaat”

Organisaties achter Mars tegen Marrakesh: “We gaan zeker naar Brussel”

Meteen liet mede-organisator Dries Van Langenhove (Schild & Vrienden) aan SCEPTR weten het hierbij niet te laten. De organisaties achter de mars houden nu woord. “Van zodra we de officiële weigeringstekst hebben gekregen van burgemeester Close starten we een spoedprocedure bij de Raad van State”, zo vertelt woordvoerder van de Mars Filip Brusselmans (KVHV) tegenover SCEPTR. “We kregen duizenden berichten binnen van bezorgde burgers na de weigering van de mars. Wij zijn van mening dat die burgers net het grootste slachtoffer zijn van het Marrakesh-pact en voor hen hebben we besloten om de betoging toch te laten doorgaan.”

“We leggen verschillende bussen in vanuit allerlei steden. Momenteel zijn dit er een tiental. Ook de deelnemende organisaties zullen bussen inleggen. We beroepen ons op ons democratisch recht van vrijheid van betogen en vergaderen”, aldus nog Brusselmans. Gevraagd wat men van plan is als de Raad van State het spoedverzoek afwijst, klinkt het als volgt: “We gaan zeker naar Brussel. Het is duidelijk dat de burger verontrust is door dit pact en dat moet kunnen [geuit worden]. We gaan dat doen op een geweldloze manier, met respect voor de ordediensten”.