De organisatoren van de ‘Mars tegen Marrakesh’ van komende zondag trekken naar de Raad van State. Rudi Vervoort (PS), minister-president van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest, had de mars verboden. Maar de organisatoren zijn vastberaden en zijn niet van plan om de mars te annuleren. Ze starten een spoedprocedure.

Vorige week kondigden verschillende rechtse en nationalistische organisaties aan om een betoging tegen het VN-Migratiepact te organiseren. Maar woensdag lieten Brussels burgemeester Philippe Close (PS) en Brussels minister-president Rudi Vervoort (PS) weten dat de Mars tegen Marrakesh niet mocht doorgaan. Na enkele dagen beraad verhulde men de politieke motivatie van het verbod nauwelijks: “[We] laten [niet toe] dat een bruine mars in Brussel doorgaat”

Raad van State

Meteen lieten de organisatoren weten het daar niet bij te laten, nu voegen ze ook daad bij woord. Enkele uren geleden werd het schriftelijk besluit gepubliceerd dat de mars verbiedt, waarna de organisatoren meteen beslisten naar de Raad van State te trekken. Ze starten een spoedprocedure op, waardoor de Raad van State vandaag of morgen zal beslissen of de betoging zondag mag doorgaan of niet.

Volgens woordvoerder van de betoging Filip Brusselmans, praeses van KVHV-Antwerpen, is het verbod gebaseerd op politieke overwegingen en niet op enige wettelijke basis. “Het is duidelijk dat men ons stokken in de wielen wil steken door dit besluit pas twee dagen na Vervoort zijn uitspraken in de pers te publiceren”, aldus Brusselmans in een persmededeling.

(Lees verder onder de tweet.)

Ook juridisch expert Jogchum Vrielink vermoedt dat de Raad van State het besluit van de Brusselse regering zal vernietigen. “De objectivering van de veiligheidsrisico’s lijkt eerder zwak en de nadruk ligt sterk op het gedachtegoed en de politieke kleur van de betoging”, aldus Vrielink op Twitter. “Dat is evenwel geen grond voor een verbod.”