Opnieuw stapt een Britse minister op uit onvrede met de Brexit-plannen van premier Theresa May (Con.). Het gaat om minister van Wetenschap en Universiteiten Sam Gyimah (Con.), een ‘remainer’. Hij is het zesde regeringslid dat ontslag neemt.

Sam Gyimah (Con.), de Britse minister van Wetenschap en Universiteiten, voerde in 2016 campagne om Groot-Brittannië binnen de EU te houden. Volgens hem zou de Brexit-deal van May ervoor zorgen dat het land “zijn stem en veto” zou overgeven. Hij vindt ook dat May een tweede referendum niet mag uitsluiten.

Galileo

“Het is mij steeds duidelijker geworden dat de voorgestelde overeenkomst niet in het Britse nationale belang is, en dat stemmen voor deze overeenkomst op termijn een mislukking betekent. We zullen verliezen, niet de controle over ons nationale lot in handen nemen”, klinkt het.

Een van de pijnpunten die Gyimah aanhaalt is het Galileo ruimtevaartproject van de EU. Groot-Brittannië zou geen gebruik mogen maken van de satellieten voor defensie of belangrijke nationale infrastructuur. “Galileo is slechts een voorproefje van wat er onder de Brexit-overeenkomst van de regering zit aan te komen”, aldus Gyimah.

Gyimah is het zesde regeringslid dat opstapt. Gingen hem voor: Shailesh Vara (Con.), staatssecretaris van Noord-Ierse Zaken, staatssecretarissen Dominic Raab (Con.) en Esther McVey (Con.) en onderminister Suella Braverman en Parlementaire Private Secretaris (PPS) van het Onderwijsministerie Anne-Marie Revelyan.