Voor de vierde zaterdag op rij vonden in Frankrijk protesten plaats van de zogenaamde ‘gele hesjes’, een volksbeweging die ontevreden is met het huidige sociaal-economische beleid. Men telde ditmaal zo’n 125.000 betogers en net als de vorige keer ontaardde het protest in geweld. Dat meldt Le Figaro. Ook in ons land gingen mensen de straat op. In Brussel hield de politie 400 mensen aan.

In Parijs waren 8000 agenten al vanaf de ochtend paraat om de orde te handhaven in de hoofdstad. Ze hadden hun handen vol. Net zoals de vorige edities liep het dit keer opnieuw flink uit de hand. Dit keer werden 1150 mensen aangehouden, meldde de Franse minister van Binnenlandse Zaken Christophe Castaner. “Het is een record. Nooit eerder waren het er zoveel.” 126 mensen geraakten moesten in het ziekenhuis verzorgd worden. Oproerkraaiers lieten een spoor van vernieling achter. Verschillende auto’s moesten er weer aan geloven en er werden brandjes gesticht. De schade lijkt echter deze keer een stuk beperkter te zijn dan de vorige keren.

De ‘gele hesjes’ is een volksprotest dat halverwege november ontstaan is, aanvankelijk als een protest tegen de hoge brandstofprijzen. Maar al snel verschoof de kritiek naar de algehele sociaal-economische situatie en het fiscaal beleid van de Franse president Emmanuel Macron. Om hun woorden kracht bij te zetten, betogen de ‘gele hesjes’ niet alleen, maar zetten ze ook de grote wegen van het land af. Dat was zaterdag niet anders.

Terzelfder tijd kwamen deze keer ook vele mensen op straat om te betogen voor het klimaat. In Parijs telde men zo’n 20.000 deelnemers aan die laatste betoging, die enigszins samenging met de die van de ‘gilets jaunes’. Tegen 21u was de kalmte grotendeels wedergekeerd in de hoofdstad. Enkel een klein aantal oproerkraaiers liet nog van zich horen.

Brussel

De protestbeweging is de voorbije weken ook overgewaaid naar ons land. Zaterdag betoogde men eveneens in de Belgische hoofdstad. De politie van Brussel hield 450 personen administratief aan en 10 personen gerechtelijk. Dat meldt De Standaard. Eén individu van die laatste groep zou met stenen naar de politie gegooid hebben Een andere man zou met een wapen gedreigd hebben en een politievoertuig beschadigd hebben.

Om 13:30 liep het even mis toen de politie enkele honderden betogers op de binnenring ter hoogte van de Belliardstraat helemaal had ingesloten. Het kwam er tot confrontaties tussen politie en een klein deel van de manifestanten, die de politie bekogelden met stenen, bommetjes en andere zaken. Hierop zette de politie herhaaldelijk het waterkanon en traangas in. Daarna werd een eerste groep van gele hesjes door de politie bijeengedreven op het kruispunt van de Regentlaan en de Lambermontstraat. Een tweede deel van de betogers bevond zich even verderop op de kleine Brusselse ring, waar de politie hen eveneens insloot. Om 14:00u was echter het ergste voorbij.

De nasleep in Frankrijk

De leiders van de Franse oppositiepartijen lieten zich niet onbetuigd. “Het was een krachtige dag”, zo sprak Jean-Luc Mélenchon, de voorzitter van het linkse La France Insoumise, over het protest. Mélenchon was zelf de straat opgegaan in Bordeaux voor de klimaatmars. De voorzitster van Rassemblement National (voorheen Front National), Marine Le Pen, eiste van Macron “een sterk antwoord” op het “sociale leed uitgedrukt door de gele hesjes”.

Minister Castaner en zijn staatssecretaris Laurent Nunez gingen gisterenavond laat nog ter plaatse op de Champs Élysees om de ordediensten te bedanken voor hun inzet. De politieprefect van Parijs was ook aanwezig. De Franse eerste minister Edouard Philippe sprak zich ook uit over zaterdag. “Waakzaamheid en mobilisatie blijven aan de orde in Parijs en bepaalde provinciesteden.” Hij bedankte in naam van de regering “allen die tot kalmte hebben opgeroepen deze week”. Voor hem is de “tijd van de dialoog aangebroken” en al ingezet door de regering. President Macron zelf liet zijn waardering blijken op Twitter, waar hij de ordediensten bedankte voor hun “moed en buitengewoon professionalisme”.

De burgemeester van Parijs, Anne Hidalgo (PS) liet zich ook niet onbetuigd. Ze riep op Twitter haar ongenoegen uit over de “taferelen van chaos” in haar stad en de “immense schade” voor de economie en het publieke imago. “Het is ondenkbaar dat we dit opnieuw zouden doormaken”, aldus Hidalgo.

Ook buitenlandse leiders lieten van zich horen. Uitgerekend de Turkse president Recep Tayyip Erdogan (AKP) keurde het “onevenredige geweld” af waarmee de Franse autoriteiten de gele hesjes bejegend zouden hebben. Hij zei de situatie “met bezorgdheid” te volgen. Vanuit de VS interpreteerde president Donald Trump de protesten als zijnde tegen het klimaatakkoord, maakte zich vrolijk dat de bevolking ertegen in opstand zou gekomen zijn en zei dat de betogers “We Love Trump” scandeerden. “[I] love France”, besloot hij.

Act 5

Hoofdstuk vier van het verhaal lijkt voorlopig niet het laatste te zijn. Op Facebook heeft men reeds een evenement aangemaakt voor volgende week getiteld “Act 5: Macron treedt af”. Een kleine 3.000 mensen zetten zich al op actief met ongeveer 20.000 geïnteresseerden. De pagina lijst nog eens duidelijk op welke hun eisen zijn. Ze vragen onder andere een progressievere inkomensbelasting, belasting op grote multinationals en minder belasting op kleine zaken, waarvan ze overigens vinden dat er meer moeten zijn in de centra van dorpen en steden. Daarnaast willen ze dat het aantal daklozen tot nul herleid wordt. Men eist ook dat de pensioenen minimaal naar 1.200 euro opgetrokken worden, dat er eenzelfde sociale zekerheid toegankelijk is voor iedereen en uiteraard dat de brandstofprijzen niet verder stijgen. Met dat laatste item was het hele volksprotest juist begonnen.

ADVERTENTIE