Volgens het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken is er opnieuw een Canadees verdwenen in China. Het gaat om zakenman Michael Spavor. Eerder werd ook oud-diplomaat Michael Kovrig opgepakt. Mogelijk zijn de twee aangehouden ter vergelding van de aanhouding van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou in Canada. Meng wordt er door de Verenigde Staten van verdacht het handelsembargo tegen Iran geschonden te hebben.

Volgens de Canadese autoriteiten is er opnieuw een Canadees verdwenen in China. Het zou gaan om de zakenman Michael Spavor. Het is onduidelijk waar hij zich nu bevindt. Hij had nog contact opgenomen met het Canadese ministerie van Buitenlandse Zaken nadat hij ondervraagd werd door de Chinese politie. Spavor regelt onder meer voor ‘culturele uitwisselingsprogramma’s’ met Noord-Korea. Ook ontmoette hij in het verleden de Noord-Koreaanse leider Kim Jong-un. Volgens de Chinezen wordt hij onderzocht wegens “bedreigingen voor de nationale veiligheid”.

Meng Wanzhou

Eerder werd ook de Canadese oud-diplomaat Michael Kovrig opgepakt. Er wordt gespeculeerd dat beide verdwijningen represailles zijn op de arrestatie van Huawei-topvrouw Meng Wanzhou in Vancouver. China eiste toen de onmiddellijke vrijlating van Meng en dreigde met “zware gevolgen”. De Canadese en Amerikaanse ambassadeurs in Peking werden ter verantwoording geroepen.

Meng is intussen op borgtocht vrij en mag haar huis in Vancouver niet verlaten. Momenteel wordt beslist of ze wordt uitgeleverd aan de Verenigde Staten. Zij werd op verzoek van de VS gearresteerd omdat zij het handelsembargo tegen Iran geschonden zou hebben. Het bedrijf Skycom, dat volgens de Amerikanen banden heeft met Huawei, dreef handel met Iraanse bedrijven.