Voorlopig trekt sp.a de stekker nog niet uit de onderhandelingen met N-VA in Antwerpen. Maar de weerstand binnen de centrumlinkse partij van Tom Meeuws en Jinnih Beels groeit. Dat brengt Het Laatste Nieuws. Dinsdag houdt men een lokaal partijbestuur over de kwestie. Eén sp.a-gemeenteraadslid overweegt nu echter al om in de oppositie te gaan zitten in plaats van te besturen met de N-VA, die hij “het vuilnis” noemt. Ondertussen roept het Vlaams Belang N-VA net op om sp.a te dumpen en te kiezen voor een rechts bestuur.

Bij N-VA is het roeden lopen. Nadat men uit de regering is gezet door de zogenaamde ‘Marrakesh-coalitie’ onder premier Charles Michel (MR), wordt ook in de reguliere pers fel uitgehaald naar N-VA. Zo noemde ‘senior writer’ bij De Morgen Joël De Ceulaer de partij onomwonden “radicaal rechts”. En nu staat ook de coalitievorming met sp.a in Antwerpen onder druk. Een Antwerps gemeenteraadslid van de sp.a, Hicham El Mzairh, benoemt N-VA’ers daarbij zelfs als afval.

Sp.a-raadslid Antwerpen die N-VA’ers “vuilnis” noemt: “Veel zin om in oppositie te gaan”

“We weten waarom we hier zijn. Om de stad beter te maken. Maar gemakkelijker worden de onderhandelingen niet.” Dat zei Meeuws over het beraad dat men zondag hield met zittend burgemeester Bart De Wever (N-VA). Ook nationaal sp.a-voorzitter John Crombez zei iets gelijkaardig in De Zevende Dag“De gebeurtenissen van de voorbije week, zoals de campagne van N-VA en de chaos, bemoeilijken de gesprekken in Antwerpen.”

Allochtone sp.a-verkozene in Antwerpen Hicham El Mzairh is er alvast weinig gerust in. “Ik ben zelf een product van de regularisatie uit 2000. Asielzoeker, moslim en arbeider. Ik was bereid om Bart De Wever een kans te geven na zijn uitspraak over verzoening met links. Maar nu? […] Met een actieve opsporing van vluchtelingen (transitmigranten en andere illegalen, red.) kan ik niet leven. Als N-VA een extreemrechtse campagne voert, zal het zonder mij zijn. En wellicht ook zonder sp.a”, zo vertelt El Mzair in Het Laatste Nieuws. “Tot nader order ben ik loyaal aan mijn partij. Maar ik moet toegeven dat ik veel zin heb om voor de oppositie te kiezen. Ik verwacht een goede uitleg van sp.a [dinsdag].” Op Twitter is El Mzair echter zelfs nog minder belemmerd en verwijst hij naar de N-VA in termen van “het vuilnis”.

Antwerps gemeenteraadslid Filip Dewinter (Vlaams Belang) duwt intussen op de N-VA vanuit de volledige andere richting. Hij vindt de val van de federale regering over het Marrakesh-VN-migratiepact geen geïsoleerd gegeven. “Antwerpen ligt toch niet op Mars?”, vraagt Dewinter nog in Het Laatste Nieuws“Een coalitie met sp.a en Open Vld is voor N-VA gedoemd om te mislukken. N-VA en Vlaams Belang zijn bondgenoten voor asiel en migratie. Daarom blijven we bereid om een coalitie te sluiten of gedoogsteun te leveren. N-VA komt federaal niet meer aan de bak. Deze crisis kan een game changer zijn om het cordon sanitaire te doorbreken.”