Ook het Zuid-Amerikaanse Chili zal het fel betwiste VN-migratiepact niet ondertekenen in Marrakesh. Centrumrechts won in maart de verkiezingen in het land met de belofte van een strenger migratiebeleid.

Ook Chili heeft zich teruggetrokken uit het betwiste VN-migratiepact. Rodrigo Ubilla, de Chileense vice-minister van Binnenlandse Zaken, vertelde in een interview met El Mercurio dat het land geen vertegenwoordigers naar Marrakesh zou sturen. “Ons standpunt is duidelijk. We hebben gezegd dat migratie geen mensenrecht is. Landen hebben het recht om de toelatingsvoorwaarden voor buitenlandse burgers te bepalen”, zegt Ubilla. De Chileense oppositie reageerde verontwaardigd, aangezien het parlement niet geraadpleegd werd.

Chilenen kozen voor strenger migratiebeleid

De migrantenbevolking is in Chili de afgelopen 30 jaar vervijfvoudigd. Het betreft vooral migranten uit Venezuela, Haïti, de Dominicaanse Republiek en Colombia. De centrumrechtse regering van president Sebastián Piñera won in maart de verkiezingen met de belofte van een strenger migratiebeleid. Zo werden er intussen repatriëringsvluchten en strengere visumcontroles ingevoerd. Ook is men begonnen met het repatriëren van migranten met een strafblad.

Chili wordt zo het negende land dat zich terugtrekt uit het VN-migratiepact. Onder meer Oostenrijk, Hongarije, Polen, Israël, Australië en de Verenigde Staten gingen het Zuid-Amerikaanse land voor. Ondanks verhitte discussies en een regeringscrisis is de Belgische premier Charles Michel aanwezig in Marrakesh om het pact te ondertekenen.