België zal het VN-Migratiepact gewoonweg goedkeuren vandaag. Dit ondanks het grote protest zondag en de val van de regering dinsdag. In New York zit de Algemene Vergadering van de VN vandaag samen omtrent de tekst, die onder andere beoogt om migratie meer te reguleren en gezinshereniging te faciliteren. Verwacht wordt dat België samen met circa 180 van de 193 VN-landen het pact zal goedkeuren. “Het feit dat de regering ontslagnemend is, verandert daar niets aan”, zo vertelt Jean-Luc Bodson, de diplomatieke gezant die voor België de onderhandelingen over het VN-migratiepact voerde, via onder andere BELGA.

België zal het VN-Migratiepact alsnog goedkeuren in New York. Dit ondanks grootschalig protest en de implosie van de regering over de zaak. “Het feit dat de regering ontslagnemend is, verandert daar niets aan”, zo vertelt Bodson aan Belga. Hij benadrukt dat het ‘ja’-woord al in september werd gegeven door minister van Buitenlandse Zaken Didier Reynders (MR) en premier Charles Michel (MR) en dat N-VA dat toen liet begaan. Ook het parlement – hoewel niet bevoegd – gaf zijn zegen via een wisselmeerderheid.

Opvallend: België zal wel een ‘invoegvelletje’ toevoegen aan Marrakesh-Pact

Opvallend: Ondanks dat MR, CD&V en Open Vld geen rekening meer hoeven te houden met de N-VA zal België toch – conform met Denemarken en Nederland – een interpretatieve nota koppelen aan het pact. Dat is iets wat eerder werd verworpen door N-VA omdat het “migratiepact zelf problematisch” werd bevonden.

Wat is er precies in die tekst staat is niet bekend. De tekst zou wel opnieuw benadrukken dat het VN-Migratiepact niet-bindend is: Een soort van dubbele waarschuwing naar activistische rechters toe die het pact alsnog als ‘soft law’ zouden willen gebruiken. Ook wordt herhaald dat België het onderscheid wil blijven maken tussen reguliere en irreguliere (illegale) migratie.

(Lees verder onder de tweet.)

Voor VRT NWS stelt reporter ter plaatse Björn Soenens dat Marc Pecsteen de Buytswerve, de VN-ambassadeur voor België, alle vertrouwen heeft in de Belgische goedkeuring. “België zal ‘ja’ stemmen omdat het akkoord al is afgesproken in Marrakesh en ook gedekt is door het Belgische parlement”, aldus Soenens. “Intussen zegt VN-baas [Antonio] Guterres dat dit pact moet leiden tot minder lijden en minder chaos in de wereld. [Tegelijk] benadrukt hij dat het pact juridisch niet bindend is en geen migratiebeleid oplegt aan de VN-lidstaten.”