Het einde van de Zweedse coalitie betekent ook een ander beleid. Dat is meteen duidelijk bij het departement Asiel en Migratie. De asielquota die Theo Francken (N-VA) invoerde zullen niet meer worden gehanteerd onder kersvers staatssecretaris voor Asiel en Migratie Maggie De Block (Open Vld). Dat meldt HLN. Ze wil het beleid naar eigen zeggen “weer menselijk” maken.

Na weken van onduidelijkheid over het al dan niet voortbestaan van de regering viel zaterdagavond dan toch het doek. Exit Michel-I en N-VA, enter Michel-II en een oranje-blauwe minderheidscoalitie, ook wel de Marrakeshcoalitie genoemd. Ministers en staatssecretarissen van N-VA werden intussen al vervangen door regeringsleden van Open Vld en CD&V. Zo ook Theo Francken, die als staatssecretaris voor Asiel en Migratie vervangen wordt door Maggie De Block (Open Vld).

“Zoveel mogelijk”

De Block kondigde meteen aan dat ze het asiel- en migratiebeleid “weer menselijk” wil maken en zet die woorden nu om in de praktijk. De asielquota van 50 asielaanvragen die Francken ingevoerd had om een halt toe te roepen in de alsmaar groter wordende toestroom van migranten moet eraan geloven.

Gisteren werd gesproken van een maximum van 150 asielaanvragen per dag, maar nu blijkt dat De Block geen quota of maximumaantallen zal hanteren. “We gaan per dag zoveel mogelijk doen naargelang onze capaciteiten”, aldus Geert De Vulder, woordvoerder van de Dienst Vreemdelingenzaken, aan HLN. “Vandaag hebben we 116 aanvragen verwerkt, morgen misschien minder of meer. Maar we gaan er waarschijnlijk wel elke dag over de 50 zitten.”

Het kabinet van De Block benadrukt dat de quota nog niet officieel herbekeken zijn, maar dat ze dus gewoon elke dag zoveel mogelijk aanvragen zullen verwerken.