De kogel is door de kerk in Ninove: niet Vlaams Belang-parlementslid Guy D’haeseleer (Foza Ninove) maar huidig Open Vld-burgemeester Tania De Jonge kan binnenkort de sjerp omgorden. De reden? N-VA-lijsttrekker Joost Arents steunt, volledig tegen de partijlijn in, de voordracht van De Jonge. “We wensen ons […] te verontschuldigen naar onze kiezers”, reageert de lokale N-VA-afdeling op Facebook na het besluit van haar lijsttrekker.

Ninove leek – omdat noch De Jonge, noch D’haeseleer, een coalitie kon vormen – op onbestuurbaarheid af te koersen. N-VA-lijsttrekker Joost Arents steekt daar echter een stokje voor. Zo maakte hij bekend dat hij de coalitie van Open Vld en Samen zal steunen. “Joost Arents heeft zijn handtekening gezet bij Open Vld om zo met Samen de linkse coalitie te depanneren. Dat heeft hij woensdagavond laten weten aan ons bestuur”, stelt N-VA-gemeenteraadslid Karolien De Roose tegenover BELGA.

Het N-VA-gemeenteraadslid laat verder weten Arents soloslim speelde. “Dat is geheel zonder ons medeweten gebeurd. We hadden beslist om consequent door te gaan met de oppositie”, klinkt het. Op Facebook stelt de lokale afdeling dat men de beslissing van Arents allerminst kan smaken. “We vinden het jammer dat Joost voor deze weg heeft gekozen en daarmee ingaat tegen het partijstandpunt om te kiezen voor oppositie. De komende dagen zal het partijbestuur zich beraden over deze nieuwe situatie die uiteindelijk niet gedragen wordt door N-VA Ninove. We wensen ons dan ook te verontschuldigen naar onze kiezers toe en hopen zo snel mogelijk duiding te geven”, communiceert de afdeling.

Arents: “Ik wou niet dat Ninove in onbestuurbaarheid terechtkwam”

Bij Arents valt te horen dat hij niet “wou […] dat Ninove in onbestuurbaarheid terechtkwam”. “Ik kon niet langer leven met het feit dat Ninove in een impasse zou blijven zitten. Ik heb Guy D’haeseleer tot op het laatste moment de kans gelaten om een coalitie te vormen”, stelt Ninovieter tegenover Het Laatste Nieuws.

Na een gesprek met burgmeester De Jonge besliste Arents om zijn eigen overtuiging te volgen. Hij zal drie jaar in het schepencollege zitten en daarna vertrekken uit de gemeenteraad. Normaliter zou N-VA’er Kurt Van Den Driessche hem opvolgen.