Joost Arents, de N-VA-lijsttrekker waarvan eergisteren bekend raakte dat hij – tegen de partijlijn in – Open Vld-burgemeester Tania De Jonge ging steunen, vliegt uit de partij. “De beslissing van fractieleider Joost Arents en twee andere bestuursleden om een akkoord te tekenen met Open Vld en Samen, is voor de afdeling onaanvaardbaar”, klinkt het in een persbericht van de Ninoofse N-VA-afdeling.

Ninove leek – omdat noch De Jonge, noch Vlaams Belang-parlementslid Guy D’haeseleer (Foza Ninove), een coalitie kon vormen – op onbestuurbaarheid af te koersen. N-VA-lijsttrekker Joost Arents stak daar echter een stokje voor. Zo maakte hij bekend dat hij de coalitie van Open Vld en Samen zal steunen. Het probleem? De N-VA had echter vooraf verklaard om voor de oppositie te kiezen.

Arents zelf verklaarde dat hij niet “wou […] dat Ninove in onbestuurbaarheid terechtkwam”. “Ik kon niet langer leven met het feit dat Ninove in een impasse zou blijven zitten. Ik heb Guy D’haeseleer tot op het laatste moment de kans gelaten om een coalitie te vormen”, stelde de Ninovieter eergisteren tegenover Het Laatste Nieuws.

“Onaanvaardbaar”

De lokale afdeling kan de demarche van Arents allerminst smaken. “De beslissing van fractieleider Joost Arents en twee andere bestuursleden om een akkoord te tekenen met Open Vld en Samen, is voor de afdeling onaanvaardbaar”, klinkt het in een persbericht. “Zij hebben een unanieme beslissing van het bestuur volledig naast zich neergelegd. We kunnen en willen niet meer verder met hen”, stelt afdelingsvoorzitter Johan Soetaert.

Volgens Soetaert is hetvertrouwen […] voor ons volledig weg”. Blijven de drie N-VA-dissidenten bij hun plan, dan zetten ze zich volgens het nationale bestuur van de N-VA de facto uit de partij”. Arents zelf zal volgens Het Laatste Nieuws als onafhankelijke gaan zetelen.

Protest tegen nieuwe coalitie?

Schild & Vrienden-oprichter Dries Van Langenhove kondigde op Facebook een ‘Mars voor Democratie’ aan. “De Ninovieters hebben zich op 14 oktober duidelijk uitgesproken en willen een ander beleid. Wij gaan betogen op 3 januari op de avond dat de nieuwe coalitie van verliezers zal worden aangesteld”, klinkt het.