Nigel Farage, de man die destijds de ‘Brexit’ op de politieke agenda zette, stapt uit UKIP. Hij doet dit naar eigen zeggen uit onvrede met de te islamkritische koers die de volgens hem partij vaart. Ook was hij niet opgezet met de plannen van huidig partijleider Gerard Batten om de islamkritische activist Tommy Robinson in de partij te verwelkomen.

Voormalig UKIP-leider Nigel Farage stapt na 25 jaar uit de Brexit-partij. Dat kondigt hij aan in the Daily Telegraph. Hij is het sterk oneens met de volgens hem te islamkritische koers die de partij nu vaart onder partijleider Gerard Batten. “Hij lijkt best geobsedeerd te zijn met de islamkwestie, niet alleen islamitisch extremisme, maar de islam [in het geheel], en UKIP werd niet opgericht om een partij te zijn die een godsdienstige kruistocht voert”, aldus Farage.

“Met een zwaar hart verlaat ik UKIP”

Farage is ook niet opgezet met de pogingen van Batten om de islamkritische activist Tommy Robinson in de partij te verwelkomen. “Mijn hart zinkt als ik nadenk over het idee dat [Tommy Robinson en zijn aanhangers] door sommigen gezien kunnen worden als representatief voor de zaak waarvoor ik zoveel van mijn volwassen leven heb gestreden”, schrijft Farage. “Enkel het idee van Tommy Robinson in het middelpunt van het Brexit-debat is te vreselijk om over na te denken.”

“En dus, met een zwaar hart, en na al mijn jarenlange toewijding aan de partij, verlaat ik vandaag UKIP. Er is een enorme ruimte voor een Brexit-partij in de Britse politiek, maar die wordt niet gevuld door UKIP”, besluit Farage.

Robinson niet welkom

Farage, die momenteel in het Europese Parlement zetelt voor UKIP, liet afgelopen weekend al uitschijnen dat hij waarschijnlijk zou opstappen. De partijleiding kwam afgelopen weekend samen om zich over de kwestie van Tommy Robinson en de toekomst van Batten als partijleider te buigen. Robinson werd de toegang tot de partij ontzegd maar Batten kon wel aanblijven als partijleider. Het lijkt erg waarschijnlijk dat er nog andere partijleden Farage zullen volgen.

https://sceptr.net/campaigns/doneer/donate/