De politie in Rotterdam pakte zaterdagochtend vier jongemannen op. Men verdenkt hen ervan een terreuraanslag voor te bereiden. Dat meldt De Telegraaf. Tijdens de operatie ondersteunden eenheden van de Dienst Speciale Interventie (DSI) de Rotterdamse agenten. De politie onderzoekt de zaak verder. Hiermee is het de vijfde keer in twee jaar dat in Rotterdam verdachten aangehouden werden op verdenking van islamitische terreur.

Onmiddellijk na de aanhouding van de terreurverdachten voerden rechercheurs onder leiding van het Openbaar Ministerie doorzoekingen uit op de locaties waar de aanhoudingen plaatsvonden. “Het onderzoek gaat de komende dagen door waarbij het accent ligt op nader onderzoek van de aard en omvang van de terroristische dreiging”, stelt de politie. Verdere uitspraken wil men niet doen.

Een woordvoerder van het Openbaar Ministerie te Rotterdam, dat verantwoordelijk is voor het onderzoek naar terroristische activiteiten, bevestigt dat de vier verdachten inderdaad opgepakt werden op verdenking van het plegen van een terroristisch misdrijf. Eerder pakte men nog mensen op in Rotterdam. Mogelijk gaat het om een terreurnetwerk, maar dat zal nu verder onderzocht moeten worden volgens het OM.

Rotterdam broeinest van islamitisch radicalisme

Hiermee is het de vijfde maal in twee jaar tijd dat de politie mensen oppakt in de regio Rotterdam op verdenking van islamitische terreur. Afgelopen september pakte DSI zeven radicale moslims uit Arnhem op, waarvan er twee inmiddels in Rotterdam woonden. Ze waren van plan vuurwapens en explosieven aan te schaffen voor een aanslag op een groot evenement. In juni liep het duo Ahmed B. en Mouad M. tegen de lamp. Ze hadden zichzelf gefilmd terwijl ze zongen op de Erasmusbrug. Ze wilden “maximaal doden” en beraamden een aanslag op een politiebureau.

Vorig jaar pakte de politie drie bebaarde mannen en een Irakees uit Zweden op die “iets wilden doen in Rotterdam met Kerstmis” Eén van hen stond in contact met de eveneens Rotterdamse Jouad A., die veroordeeld werd voor het beramen van een aanslag op de Turkse ambassade. De extremist had een kalasjnikov, explosieven en een IS-vlag in huis.