In Nederland is redelijk wat ophef ontstaan over een column van Naema Tahir in het dagblad ‘Trouw’. De 48-jarige schrijfster van Pakistaanse afkomst vindt namelijk dat men beter het lidwoord ‘het’ afschaft, omdat allochtonen dat woord geregeld verkeerd gebruiken. Het lidwoord zou dus onze taal onnodig moeilijk maken en integratie van migranten en allochtonen belemmeren.

De lidwoord of het lidwoord? Voor ‘BN’ Naema Tahir maakt het niet zoveel uit. “Tegenwoordig corrigeert mijn zesjarige dochter mijn Nederlands. Ze verbetert vooral mijn lidwoorden”, zo schrijft de Nederlands-Pakistaanse in Trouw. “Want die kloppen bij mij vaak niet. ‘Het’ boek wordt ‘de’ boek. ‘De’ kerstboom wordt dan ‘het’ kerstboom. ‘De’ oliebol wordt ‘het’ oliebol. Ach ach! Er is ook geen peil op te trekken. De vork, de lepel, maar het mes! Waar slaat dat op?” In een omstreden column roept ze op om het het-lidwoord dan maar af te schaffen en enkel ‘de’ te behouden.

Tahir: “En wees eens eerlijk: hoe vaak ontmoet u een allochtoon die perfect Nederlands spreekt? Met perfecte lidwoorden? Niet één, hè?”

“Het is het lot van ons allochtonen. Wij blijven maar fouten maken”, klinkt het verder. “Staat u er dan weleens bij stil hoeveel tijd dit allemaal kost? Weet u hoeveel uren ik per week met het groene boekje in de weer ben? En hoeveel uur in de week ik zwoeg op mijn teksten, die vervolgens toch nog gecorrigeerd moeten worden op dies en dats en dits en dezes? Dat is met deze tekst ook gebeurd… Wat een tijdverspilling!” Ook het feit dat ‘de’ meer voorkomt dan ‘het’ blijkt een argument.

En nog opmerkelijk: Tahir vraagt verder in haar column hoe vaak autochtonen “een allochtoon die perfect Nederlands spreekt [ontmoeten]? Met perfecte lidwoorden? Niet één, hè?”, aldus nog de Trouw-columniste. “Wat een discriminatie! Wat een permanente achterstelling van ons allochtoontjes! Dat moet anders”.

Na de het losbarsten van de hetze zei Tahir deze ochtend via Radio 1 dat de column “absoluut ironisch bedoeld” was en dat ze niet werkelijk van het woord ‘het’ af wil. “Ik wil voor iedereen nog eens benadrukken hoe moeilijk het leren van een vreemde taal kan zijn. En voor het Nederlands gaat het dan vaak om lidwoorden. Ik blijf er mee worstelen, zelfs nu ik bijna 50 ben.”

ADVERTENTIE