De diplomatieke betrekkingen tussen Syrië en andere landen in de regio lijken stilaan opnieuw te normaliseren, nu president Bashar al-Assad als overwinnaar uit de strijd lijkt te komen. Zo heropenden de Verenigde Arabische Emiraten (VAE) op donderdag hun ambassade in Damascus. Het nieuws is des te opmerkelijker omdat de VAE in een niet zo ver verleden nog rebellen in de strijd tegen Assad steunden. Nu de wederopbouw van het land begonnen is roepen Syrische vrouwen intussen op om hun mannelijke landgenoten in het buitenland “het land uit te trappen en terug naar Syrië te brengen”.

De Verenigde Arabische Emiraten (VAE) hebben op donderdag hun ambassade in Damascus heropend. De VAE stellen dat zij de banden met Syrië opnieuw willen normaliseren en risico’s van regionale bemoeienis in “Arabische Syrische zaken” in toom willen huiden. Dat laatste is wellicht een verwijzing naar de Syrische bondgenoot Iran.

Diplomatieke positie van Syrië normaliseert opnieuw

“Het besluit van de VAE volgt op de opvatting dat het volgende stadium Arabische aanwezigheid en communicatie in het Syrische dossier vereist”, tweette Anwar Gargash, minister van Buitenlandse Zaken van de VAE.

Het nieuws is des te opmerkelijker omdat de VAE in een niet zo ver verleden nog rebellen in de strijd tegen de Syrische president Bashar al-Assad steunden. Hun ambassade werd tijdens de beginmaanden van het Syrische conflict gesloten. Naar alle waarschijnlijkheid hopen de VAE op deze manier tijdens de wederopbouw van Syrië invloed te winnen te koste van Iran.

Nadat duidelijk werd dat Assad als ‘overwinnaar’ uit de acht jaar durende oorlog kwam, lijken de banden met de regio stilaan te normaliseren. Zo werd in oktober de grensovergang met Jordanië, net als de VAE een bondgenoot van de Verenigde Staten, heropend. Deze week vloog er voor het eerst in acht jaar tijd opnieuw een Syrisch passagiersvliegtuig naar Tunesië.

Het ziet er ook naar uit dat andere Arabische landen het voorbeeld van de VAE zullen volgen en hun ambassades in Damascus zullen heropenen. Ook zou een meerderheid van de Arabische landen, drie of vier uitzonderingen daargelaten, voorstander zijn van het opnieuw opnemen van Syrië in de Arabische Liga.

“Trap Syrische mannen het land uit en breng ze terug”

Veel Syriërs vluchtten de afgelopen jaren uit hun thuisland, onder meer naar Europa. Hoewel er nog veel vrouwen in Syrië leven, heeft het land te kampen met een echt mannentekort, zoals de Zweedse journalist Johan-Mathias Sommarström onlangs opmerkte. Niet alleen hebben veel Syrische vrouwen hierdoor geen vooruitzicht op een partner, ook schieten er veel handen tekort bij de wederopbouw van het land.

Sommige van de Syrische vrouwen deden daarom een opmerkelijke oproep aan hun mannelijke landgenoten in het buitenland. “De oplossing is om ze het land uit het trappen en ze naar Syrië te krijgen, zodat ze kunnen beginnen met het opbouwen van het land”, zegt de Syrische Lina tegen Sommarström.

Jihadisten en Koerden

Het belangrijkste gebied in Syrië dat zich nog in handen van de opstandelingen bevindt is Idlib. De rebellen in Idlib zijn overwegend jihadistische groepen zoals Tahrir al-Sham – de Syrische tak van Al-Qaeda, Ahrar al-Sham en Jaysh al-Islam. Assad heeft steeds gezegd dat hij heel Syrië wil heroveren. Dat wordt in Idlib echter bemoeilijkt door Turkije, dat het gebied beschermt.

Het ziet er ook naar uit dat de Koerden in de nabije toekomst opnieuw nauwere banden met Damascus zullen aanknopen. Nu de Verenigde Staten hun troepen zullen terugtrekken zijn de Koerden immers een vogel voor de Turkse kat.